matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 982,
981
,
980
,
979
,
978
,
977
,
976
,
975
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Aloha:
Narysuj wykres funkcji:
0
nano93:
rozwiaz nierownosc : 3< −4 razy (3−x) 2 − (2x+3) razy (3−2x)
2
Chudy:
Oblicz pole trójkąta równobocznego , gdy: a) długośc jego boku wynosi 10 cm
4
asia:
−3
2
− ( −2 −2
−1
)
2
= jak to zrobić wychodzi mi ciagle zły wynik
1
PITER:
Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosc 3 i 9. Sinus najmniejszego kata tego trojkata jest rowny. oblicz
1
PITER:
Wzorem funkcji kwadratowej f, ktorej fragment wykresu przedstawiono na rysunku jest. oblicz
3
jaś:
rozwiąż a)x
4
−10x
2
+9=0
4
justynaqwert:
Wszystkie trójkąty ostrokątne widoczne na poniższych rysunkach są równoboczne. Bok kratki ma długość 1. Jaką długość ma odcinek AB?
1
Gugu:
Suma wszystkich wysokości trójkąta o bokach 3,4,5 cm jest równa
0
PITER:
Ktory wyraz ciagu an = − 7/3 n +21 jest rowny zero? oblicz
12
Bożena:
Określ, dla jakiej wartości parametru a funkcjaf określona wzorem f(x) = ||x − 2|−1|− a
0
PITER:
Zbiorem wartosci funkcji, ktorej wykres przedstawiono na rysunku jest przedzial
11
kkkkkkk:
Witam, nie wiem jak się zabrać do tych zadań: Rozwiązać w liczbach zespolonych równania:
0
dawidek:
Pomóżcie mi z tym, proszę was, zróbcie mi ile jesteście w stanie bo nie rozumię w ogole tych zadań a jak ich nie oddam do jutra to bd miał kłopoty...HELP!
7
kasia:
Wykaż że prosta l o równaniu y=
3
4
x+
5
2
jest styczna do okręgu o równaniu (x−3)
2
+(y+4)
2
=49
0
PITER:
Dane sa wielomiany w(x) = −3x3 − 5x2 + x oraz v(x) = x3 + 2x2 − 6x +1. Wowczas wielomian p(x) = −2w(x) −v(x) jest rowny. Oblicz
8
zuza:
Dla jakich wartości x spełniona jest nierówność : f(x) > f(2−x), jeżeli f(x) = (1/x) + 1?
4
Aga :
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostroslupa prawidłowego czworokatnego jeśli jego krawędź boczna o długości 6 cm nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°
3
Piotr:
układ równań x
2
+ y
2
= 16
1
PITER:
Wskaz liczbe , ktorej 0,4% jest rowne 12. Oblicz
3
roksana:
Ktoś mi zrobi to zadanko, bo mam więcej ale chce się wzorować na tym przy robieniu innych.
1
Zoyar:
Które wyrazy ciągu (a
n
) są ujemne, a które większe od 3?
0
Aga12:
Dwie ulice przecinają się pod kątem prostym. Dwa samochody ruszają ze skrzyżowania w tej samej chwili i jadą tymi ulicami. Jeden jedzie z przeciętną prędkością 72km/h, a drugi z prędkością
2
Zuza:
Dla jakich wartości x spełniona jest nierówność : f(x) > f(2−x), jeżeli f(x) = (1/x) + 1?
0
nano93:
rozwiaz algebraicznie i graficznie uklad rownan : 3x+2y=3
0
Aga :
Przekątna prostopadloscianu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°. Oblicz objętość wiedząc ze podstawa jest prostokątem o wymiarach 8i 4pierwiastki z 2.
3
matheee:
Oblicz wartość wyrażenia.
1
nano93:
rozwiąż nierownosc: 3x2 −2x −1 ≥0
3
Lolitte:
Rozwiąz równanie: x(√x
2
) – 6x + 7 ≥ 0
2
nano93:
rozwiaz algebraicznie i graficznie uklad rownan : 3x+2y=3
5
Jack :
Skonstruuj równoległobok,który nie jest prostokątem i w któtym wysokości mają 3 cm i 4 cm.
1
Paulaa:
Ulokowaliśmy w banku 100 zł. Bank oferuje roczne oprocentowanie w wysokości 6% i roczną kapitalizację odsetek. Oblicz, po jakim okresie nasz kapitał wzrośnie do:
5
ania:
wyznacz zbiór wartosci :
0
nano93:
rozwiaz nierownosc : 3< −4 razy (3−x) 2 − (2x+3) razy (3−2x)
1
q:
Rozwiąż algebraicznie układ równań: y=x
2
+ 4
1
nano93:
1. Rozwiąż rownanie : ( √2 −x) 2 − (x−2 √2 ) 2 = −6
4
aaa:
:::rysunek::: Mając do dyspozycji farby w pięciu kolorach Tomek ma za zadanie pomalować choragiewkę
10
ola:
rozwiaz równania
0
kasia:
Ze zbioru 0,1,2,3,4,5,6,7 losujemy kolejno trzy cyfry bez zwracania.Jakie jest prawdopodobieństwo,że utworzona w ten sposób liczba trzycyfrowa jest:
1
nano93:
1. podaj liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parametru a: (2−a) razy x= 3+x
7
uczeń:
:::rysunek::: Jak udowodnić, że h =
√
x razy y
?
3
ania:
Proszę o pomoc. Rozwiąż równanie 1+sinx= 2 cos
2
*2x
9
kobe:
Punkt O(2,1) jest środkiem przekątnej AC równoległoboku ABCD oraz wektoru AC =[2,6]. Środek S boku AD ma współrzędne S(0; 5/2). Wyznacz
4
Tom:
Rozwiąż równanie i nierówność. Podaj przedział liczbowy: a) (3x−2)
2
−x
2
−2x=1
0
nano93:
1. Rozwiąż rownanie : (
√
2
−x)
2
− (x−2
√
2
)
2
= −6
15
Michał:
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci:
4
Kiui:
Witam. Proszę o pomoc w całkach ale jak by ktoś mógł to zrobić w sposób punktowy oblicz to zrób tak. I
1
bas890:
W prostopadłościanie ABCDA1B1C1D1 podstawa ABCD jest kwadratem. Wysokosć C1E trojkata BC1D1 dzieli przekatna D1B na odcinki długosci D1E=2 dm. Eb=8 dm. Oblicz objetosc tego
1
karliska:
|x−2|≤6
1
paula:
to zadnie od poczatku wyglada tak: (√2−1)2= ja zrobilam to tak:
1
s.:
ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego prostopadłościanu pod kątem α takim że sin α= dwie trzecie .krawędź podstawy ma długość
8
brg2104:
√
3
sinx + cosx=m
4
hELp:
W celu wyznaczenia elementu odwrotnego do 5 w pierscieniu Z
11
można posluzyc sie tabelka moze mi to ktos wyjasnic
1
ata:
Rozwiąż równanie wprowadzając pomocniczą niewiadomą: a) (x
2
+x+1)
2
−2(x
2
+x+1)−12=0
1
matematyk:
:::rysunek::: Dwa okręgi o (O1,r) i o (O2,R),gdzie r<R,są styczne wewnętrznie w punkcie A oraz O1O2=4cm:
3
michałek:
Dlaczego przedział (1;
∞
) oraz przedział (−
∞
;1> nie mają części wspólnej ?
2
Asinka:
Naszkicuj wykres funkcji liniowej: f(x)=5,dla x< −4
4
paula:
2
√
2
−3*2
√
2
*1+3*
√
2
*1−1=?
3
XYZ:
Środek odcinka o końcach A=(5,−1), B=(−7,−3) jest środkiem okręgu o promieniu r=8. Napisz równanie tego okręgu.
2
BoTak:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod takim kątem, że sin alfa=2/5 . Promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 2√3. Wyznacz
7
Mateusz:
∫ od 0 do 1
dx
x
2
+4x+5
19
Tom:
Rozwiąż równanie trygonometryczne sin
4
x−cos
4
x=1/2
10
general:
Witam! Wiedząc, że log
14
2=a , log
14
5=b oblicz log
7
50 zależy mi głównie na sposobie
1
malutka2699:
W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka tworzą między sobą kąt o mierze 60st. Oblicz pole powierzchni i objętość
9
qa:
Jak obliczyć ujemny logarytm np. −log
2
6
1
kobe:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=46524
8
aaa:
http://matematyka.pisz.pl/forum/35476.html
mógł by ktoś jednak spróbować?
7
M,:
Badana grupa 250 rodzin podzielona została według dwóch kryteriów, w wysokości rocznego dochodu i liczby posiadanych samochodów. Wyniki przedstawione są w tabeli.
2
Komornik:
1. W ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów wyraza sie wzoren Sn=2n
2
−7n. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
5
Dudek:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań: x+y
2
−4=−3y+(2+y)
2
(x+y)
2
−2xy+x=x
2
+y
2
−y−4
5
Nastka20:
Proszę o narysowanie wykresu funkcji y=x
2
−2x−2 i wymienić jej własności. proszę o pomoc.
8
jola:
mam problem, chodzi o wyciąganie n spod pierwiastka :
3
Asinka:
Podziel wielomiany: (6a
3
+5a
2
b−13ab
2
−12b
3
):(3a+4b)
6
fabia:
b)x4−3(x2−1)=7(x2−3) bardzo prosze o rozwiazanie
5
Kiui:
Takie tam proste ale nie dla mnie http://wstaw.org/m/2013/03/10/strzel_mi_w_%C5%82eb.jpg
5
bobi70:
:::rysunek::: witam.
13
Minis:
Witam, czy mógłby ktoś mnie naprowadzić ? Przerabiam trygonometrie i mam zadanko:
3
fabia:
b) y=
√
2−3x
√
x−1
y=
x
2
−16
√
9−x
y=
√
x−3
6
hELp:
Wyznacz element odwrotny do 7 w ciele ℤ
11
47
agnieszka.c:
a) 2x4-8x3+6x2=0 b) x3+5x2-x-5=0 c)x4+x3-8x-8=0 d)x4-5x2+4=0 e)x3-6x2+11x-6=0
17
roxi:
dany jest trojkat o bokach a=15 b=18 c=23 oblicz pole tego trojkata oraz wysokosc opuszczona na najdluzszy bok
2
pytanie:
jak się nazywa ten kto pracuje w radiu, mówi itp..
2
mała_1:
−x
3
−3x
2
+4x=0
4
oki:
metalowy stozek ,ktorego tworzaca o dlugosci 10 jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30stopni ,przetopiono na szesc jednakowych kulek .oblicz promien kulki
31
log:
1
2
log
3
16 oblicz
2
pati:
Dany jest równoległobok ABCD o kącie 120 stopni, dłuższej przekątnej 18 i krótszym boku 8. Wyznacz długość drugiego boku tego równoległoboku .
11
monia41:
dany jest romb ktorego kat ostry ma miare 45 stopni a pole =50
√
2
1
oki:
ZE ZBIORU LICZB {1,2,3,4,5}losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie bez zwracania tworzac liczbe trzycyfrowa .oblicz prawdopodobienstwo ZDARZENIa A−otrzymana liczba jest mniejsza od
2
ciastko:
1+sin4x
1+tg2x
Sprawdź czy równość
=
cos4x
1−tg2x
Sin2x +cos2x
Doszedłem do miejsca
cos2x − sin2x
3
oki:
oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciagu geometrycznego wiedzac,ze trzeci wyraz jest rowny 18,a szosty 486
7
Kasia:
Czy ktoś pomoże mi w obliczeniu tego zadania? mam tu problem z obliczeniem całki z lnx
3
oki:
wykaz,ze liczby a=−5pod kreska ulamkowa 2pierwiastki2+3 oraz b=|10pierwiastkow2−15|sa liczbami przeciwnymi
10
Ann:
Proszę o pomoc!
Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
1
fabia:
dany jest trojkat o bokach a=15 b=18 c=23 oblicz pole tego trojkata oraz wysokosc opuszczona na najdluzszy bok
1
monia41:
miejscem zerowym funkcjif(x)−
√
2x
+4
3
marta:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ustawiając w przypadkowej kolejności ułożymy z liter A A A A B J K Ł Ł słowo bałałajka
2
roxi:
b)x4−3(x2−1)=7(x2−3)
3
beti:
Wiedzac że A=−2,3 B=−1,−1 ustal wspołrzedne wektorow AB,,BA. Ustal dlugosc wektorów.
1
roxi:
roznica dlugosci podstaw trapezu jest rowna 8 a dlugosc lini srodkowej wynosi 11 oblicz dlugosc podstaw tego trapezu
1
Aneta:
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, że P(A\B)=P(B\A)=
1
7
. P(A'∪B')=1. Oblicz P(A'∩B')
5
blan:
Mam problem z takim zadaniem . Oblicz
√
11−6
√
2
+
√
11+6
√
2
1
roxi:
dana jest funkcja y=2x+3 podaj wzory obrazow tej funkcji po przekształceniu jej względem osi i
1
jolkkkkkkkkkkkkkka:
oblicz wspolrzedne b
1
Marta19:
Janek jechał na rowerze 85 km i 60 km drogą polną w czasie 3 godzin i 12 minut. Średnia prędkość jazdy po szosie była o 10km/h większą od średniej jazdy po polnej drodze. Oblicz
4
arletka17:
PROSZE O POMOC
!Rzucamy 5 razy kostka do gry.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen: A−jedynka nie wypadla ani razu,
5
arletka17:
PROSZE O POMOC
!Z urny zawierajacej 8 kul bialych,5 czerwonych i 12 zielonych losujemy trzy kule.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
2
Paula:
:::rysunek::: Witam, mam pytanie odnośnie wektorów a raczej konstrukcji. Wiem, że to wiedza na poziomie
4
roxi:
rozwiaz rownania dwukwadratowe
3
Adaś:
mam problem bo muszę obliczyć dyskusje błędów i KOMPLETNIE tego nie rozumie, proszę o pomoc i wyjaśnienie
2
ania:
Prosze wykazac
2
ania:
Proszę o pomoc, w tym zadaniu nic mi nie chce wyjść. 1) x
2log
3
x −
3
2
logx
=
√
10
3
iggy:
3x−1
wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x)=
.
x+2
Wiem, że to może wydać się głupie, ale nie pamiętam jak to zrobić. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
6
Siewak:
x
4
+ 6x
2
− 16 = 0
1
KretXXX:
Dany jest kąt ostry o wierzchołku O i punkt A leżący na ramieniu tego kąta, A nie równa się O. Przez punkt A poprowadzono dwie proste: prostą k prostopadłą do ramienia OA, Która przecięła
1
Kuczek:
Zdarzenia A i B są zawarte w Ω. Uzasadnij, że jeśli zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają to P(A) x P(B) ≤
1
4
.
5
Pepa:
Dany jest wielomian W(x) = (3−2x)
200
(2+4x−5x
2
)
500
,
2
akante:
PROCENTY! mam problem nie potrafie myśleć jeśli chodzi o procenty niby rozwiązania są logiczne ale ja nigdy bym nie doszedł do takich wniosków zna ktoś jakiś ciekawą stronę która uczy jak
6
querry:
wyrazenie (x
√
2
+2x
√
8
)
2
jest równe: 18x
2
, −16x
2
50x
2
42x
2
PROSZE O ŁOPATOLOGICZNE WYTŁUMACZENIE BO TĘPA JESTEM! A ZA 2 MSC
18
Licealista D:
Ile pierwiastków ma równanie:
5
Natalie:
Czy w nierównościach można stosować prawo logarytmu ? tzn log
a
b<c ⇒a
c
<b ? Czy to tylko w równaniach ?
3
natii:
:::rysunek::: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku a. jedna z krawędzi bocznych tego
1
*:
http://www.zadania.info/3814472 nie potrafię zrozumiec początku tego zad
3
????????:
czy nauczyciel może realizować zagadnienia z poza podstawy programowej np funkcja homograficzna
1
Mitchie:
W trójkącie równobocznym o boku a przedłużono bok AC poza punkt A o odcinek [AA1].[AA1]=1, bok AB poza punkt B o odcinek [BB1]. [BB1]=1, bok BC poza punkt C o odcinek CC1, [CC1]=1.
3
niqu:
n
3
n
4
n+1
3
+
<
2
KrokietowyCzar:
Dana jest funkcja f(x) = sin|x|
3
Romek:
Witam
8
Dajana:
W pewnej nierownosci wykladniczej doszlam do momentu : X
3
+x
2
−8x−16>0
3
Marta19:
Janek jechał na rowerze 85 km i 60 km drogą polną w czasie 3 godzin i 12 minut. Średnia prędkość jazdy po szosie była o 10km/h większą od średniej jazdy po polnej drodze. Oblicz
10
paranoid:
1. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy tego sześcianu.
5
dada:
Problem przy wielomianach mianowicie:
1
proszę o pomoc! :
oblicz wartość funkcji kwadratowej y= −X
2
−2
7
Kasiuuulla:
http://matematyka.pisz.pl/strona/2591.html
1
Pepa:
Wyznacz m i n wielomianów W i P , tak aby wielomiany te były równe, gdy w(x)= (2x plus 1)(x^ plus 3)
2
cyziol1:
Oblicz pole powierzchni trapezu równoramiennego, którego przekątna długości p tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze α.
24
Licealista D:
Wielomian W(x)= x
3
+ 3px + q ma pierwiastek dwukrotny. Znajdź związek między p i q.
2
KrokietowyCzar:
Rozwiąż nierówność:
3
jan:
a
2
+2a/a=0 oblicz
2
Dajana:
(2/5)
x
2
−
1
* (25/4)
−
2
x
=(
√
2/5
)
4
x
−
4
x
2
2
joka:
Cześć mam graniastosłup ścięty (w widoku z boku trójkąt równoramienny) wypełniony cieczą. Mam policzyć siłę działającą na pochyloną sciane. Policzylem średnie ciśnienie panujące które
22
Iksik:
Dla jakich wartości parametru a zbiór rozwiązań nierówności 2x − 3x + 2 < 0 jest zawarty w zbiorze rozwiązań nierówności ax
2
− (3a+ 1)x + 3 > 0 ?
1
tos10:
X∊(2,5) opuść znaki wartości bezwzględnej i zapisz w najprostszej postaci |2−x|*|x−5|
6
Terminex:
http://img202.imageshack.us/img202/7237/mechanikay.jpg
2
wyjadacz:
Dane są punkty A = ( −2,−3) i B + (4,1) oraz prosta k o równaniu 5x −2y +9=0. Na prostej k znajdź punkt C równo oddalony od punktów A i B.
26
fabia:
dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dokladnie jeden pierwiastek? znajdz ten pierwiastek
14
ahu8:
rozwiąż równanie: sinx+cosx=1+sin2x x∊<0,2π> (czy mogę to podnieś obustronnie do kwadratu, bo wyłączając przed
4
LiKa:
w prostopadłościennym kartonie umieszczono sześć puszek w kształcie walca o objętości 1 litra każda.Każda puszka ma wysokość równą 10 cm.Wykaż ze pole podstawy kartonu jest większe od 750
1
Pat.:
Z tali 52 kart losujemy 3... − prawdopodobienstwo
5
Ania :
powiedzcie mi arctg to jest 1/tg
1
Monika:
Pierwiastkami trójmianu kwadratowego f o współczynniku (−3) przy najwyższej potędze są liczby (−6) i 4. Oblicz f(−10).
1
alena:
Między dwóch graczy rozdano 4 karty: damę pik, damę karo, króla trefl, króla kier. Po rozdaniu pierwszy gracz poinformował, że ma co najmniej jednego króla. Jaka jest szansa, że ma on dwa
2
querry:
zapisując wyrazenie pierwisatek 3 stopnia z 9 razy piewriastek 6 stopnia z 91 w postaci potegi 3 otrzymamy
63
rzolnierz:
Wiem ze pytanie nie na miejsuc ale się strasznie boje
18
PuRXUTM:
Mam prośbę proszę o sprawdzenie wyników z http://www.zadania.info/d1508/76258 1) dla m∊(−2;2) 2 rozwiązania
3
bartek:
witam mam takie zadanko
15
Ania:
Wie ktoś jak to obliczyć, krok po kroku
3
fabia:
rozwiaz rownania i nierownosci
1
Pts:
Czy odcinek łączący środki ramion dzieli wysokość trapezu na połowy? (trapez przypadkowy)
0
Sorbet:
Wstawiam rysunek do zadania z jednokładnosci. http://tinypic.com/r/msyvba/6
1
unikaaate:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu (−2−a)2 + (5−b)2 = r2
2
PanP:
Witam. Rozwiązuje sobie zadania a tu nagle czytam jedno polecenie i ściana... Pomożecie?
11
asdf:
Witam, pochodne:
26
Dominiśka:
przekątna prostopadłościanu ma długość 17 cm cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny podstawy jest równy
15
17
Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:4.
1
Daria:
Podaj równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A i a)równoległej do π
1
unikaaate:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu (−2−a)2 + (5−b)2 = r2
6
arletka17:
Ktos pomoze
?Z urny zawierajacej 8 kul bialych,5 czerwonych i 12 zielonych losujemy 3 kule.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
12
Kamil:
Może Mi Ktoś Pokazać Jak Obliczyć Te Granice
√
x
3
−3x
2
+4
−x+2
a) lim
( x
2
−4)
x−>2
24
[f[Proszę o pomoc;]:
1. naszkicuj wykres podanych funkcji f(x)=2 dla x≤0
1
klopsik:
:::rysunek::: na rysunku przedstawiono pary figur podobnych . oblicz długość wyróżnionej linii. (PODPUNKT A B
3
tomcio:
Po przekształceniu wyrażenia −x(2x − 1) − (4x
2
− 10x) :2 otrzymamy: A. −4x
2
− 6 B. −4 C. −4x
2
− 4x D. 6x
5
marta:
Witam Proszę o wytłumaczenie
21
fabia:
dla jakich wartosci m rownanie ma dwa rozne rozwiazania?
3
I_love_PI:
Cztery osoby siedziały na ławce. Nagle wstały i usiadły ponownie. Na ile sposobów mogą znowu usiąść, jeżeli żadna z nich nie może zająć miejsca, na którym siedziała na początku?
3
Licealista:
Chemia − porszę o pomoc wikipedia nie daje jasnych odpowiedzi
7
donka:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni i ma długość 10cm. Oblicz ppc i v tego ostrosłupa.
1
f123:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy podtawy po kątem 30
o
. Wysokosc ostroslupa ma dlugosc 12 zatem suma dlugosci wszystkich
10
Łukasz:
Chciałbym zapytać czy opanowanie całego materiału z tej strony wystarczy by podjąć studia studia matematyczne? a jak nie to co jeszcze warto przerobić?
3
Cusack:
Rozwiąż równanie:
4
das:
Znajdź te wartości parametru m, dla których równanie (1−sinx)m
2
+2m+4sinx−8=0 ma rozwiązania.
2
duśka:
dana jest funkcja f(x)=−2x
2
−3x+2 a)wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
3
ola:
funkcja f(x)=ax+b dla argumentu 1 przyjmuje wartość 4. Wobec tego suma wspolczynnikow a i b jets rowna?
4
jo:
jak to narysować
5
roksiak:
rozwiąż:
x
2x
=
x+1
x−1
2
Hejka:
Dla jakich wartosci parametru a rozwiazaniem ukladu rownan ax+y+1=0
2
PROSZEOPOMOC:
Wyznacz granice ciągów:
2
cygan:
oś OY jaki punkt przecięcia f(x)=x
2
−4x−2
2
fabia:
3x−1
y=
x(x+5)
y=
√
2−3x
4
mała_1:
(2x+3)
2
−16=0
0
Saved:
wskaż rysunek który przedstawia zbiór rozwiązań nierówności Ix−4I>4 może ktoś się orientuje z którego zestawu OKE Łomża jest to zadanie?
3
dusiaczek:
rozwiąż: a)(1−2x)
2
=2x−x
2
+1
2
dusia:
W trójkacie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miare α,a krótsza przyprostokątna ma długość a. oblicz długość przeciwprostokątnej tego trójkata ,jeśli:
3
slaw:
Czy moge zrobic tak, te calke?
5
ola:
Liczba argumentow, dla ktorych funkcja f(x)=x
2
+ 2x +1przyjmuje wartosc 1, jest równa?
6
Fiorano:
Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1| + |x−2| = p, w zależności od parametru p (p∊R)
2
Torresowa:
√
26
+ 3
√
2
+ 2 = ?
2
Ania:
Dwa okręgi o równych promieniach przecinają się w punktach A i B w taki sposób, że jeden przechodzi przez środek drugiego. Przez punkt A poprowadzono sieczną tych okręgów, która
1
apsip:
Dane są punkty A(1,−2) B(2,3) C(−3,−1) Równość wektor SA + wektor SB = wektor SC jest prawdziwa gdy S jest równe?
2
Sara:
Zbadaj jakim trójkątem: ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym jest trójkąt o bokach 34, 34, 60. Oblicz:
1
łukasz:
x
4
−x
2
−12=0
6
se@t:
Witam. ymin i ymax funkcji f(x)= −2(x+1)(x−5) w przedziale < −1;2>
archiwum 982,
981