wyciąganie przed pierw.
jola: mam problem, chodzi o wyciąganie n spod pierwiastka :
przykładowo : √n2+n
jak to zrobić krok po kroku ?
10 mar 17:17
Mila: n√1+(1/n)
10 mar 23:23
Janek191:
√ n2 + n = √ n2 *( 1 + 1n) = √n2*√ 1 + 1n = n* √1 + 1n
11 mar 08:41
XL:
To nie tak, bo jeśli n= −2 dostaniemy wartość ujemną.
Prawidłowy wynik to:
|n|√1+(1/n)
11 mar 11:09
aniabb: ale zazwyczaj n oznaczamy naturalne więc | | można wówczas pominąć
11 mar 11:10
XL:
Prawie zawsze naturalne, ale prawie robi wielką różnicę.
11 mar 11:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
XL −−− tyle, że taka forma wyciągania jest stosowana przy liczeniu granic ... a w granicach 'n'
oznacza liczby NATURALNE
11 mar 11:20
XL:
Ale to wszystko są Wasze domysły w treści zadania nigdzie nie jest napisane, że są tą liczby
naturalne ani że jola liczy granicę
11 mar 12:59
aniabb: gdybyśmy nie czytali miedzy wierszami to 99%zadań nie dałoby się rozwiązać, albo byłoby to
baardzoo pracochłonne ..

to nie forum dla matematyków (gdzie precyzja jest królową

), a dla przeciętniaków którzy
podstawowych niuansów i tak nie zapamiętają
11 mar 13:06