.
Bożena: Określ, dla jakiej wartości parametru a funkcjaf określona wzorem
f(x) = ||x − 2|−1|− a
ma trzy miejsca zerowe.
11 mar 16:22
jikA:
Algebraicznie czy graficznie masz zrobić to zadanie?
11 mar 16:23
zuza: algebraicznie
11 mar 16:24
Bożena: graficznie też można przecież
11 mar 16:31
jikA:
||x − 2| − 1| − a = 0
||x − 2| − 1| = a (zał. a ≥ 0)
|x − 2| − 1 = a ∨ |x − 2| − 1 = −a
|x − 2| = a + 1 ∨ |x − 2| = 1 − a
Teraz (a + 1 = 0 ∧ 1 − a > 0) ∨ (a + 1 > 0 ∧ 1 − a = 0).
Dla a + 1 = 0 ⇒ a = −1 ale niestety na początku zakładaliśmy że a ≥ 0
dla 1 − a = 0 ⇒ a = 1 mamy
|x − 2| = 1 + 1 ∨ |x − 2| = 1 − 1
|x − 2 = 2 (dwa rozwiązania) ∨ |x − 2| = 0 (jedno rozwiązanie).
Otrzymaliśmy że dla a = 1 mamy trzy rozwiązania.
11 mar 16:32
Bożena : Dzięki za poświęcenie czasu
11 mar 16:34
jikA:
Nie zauważyłem że zuza nie zakładała tego tematu a napisała więc zrobiłem algebraicznie.
Czemu zuza piszesz w nieswoich postach?
11 mar 16:34
Saizou :

zatem dla a=1
11 mar 16:34
jikA:
Graficznie rysujesz dwa wykresy g(x) = ||x − 2| − 1| oraz h(x) = a i patrzysz dla jakiej
rzędnej (wartości) wykresy przecinają się trzy razy.
11 mar 16:37
Skipper:
||x−2|−1|=a
|x−2|−1=−a |x−2|−1=a
|x−2|=1−a |x−2|=1+a
x−2=−1+a lub x−2=1−a x−2=−1−a lub x−2=1+a
x=1+a lub x=3−a x=1−a lub x=3+a
dla a=1 lub a=−1
11 mar 16:41
jikA:
Skipper trzeba od razu założyć że a ≥ 0.
11 mar 16:43
Skipper: no tak ... też się pokryją
11 mar 16:44
jikA:
Dla a = −1 niestety ale otrzymamy zero punktów wspólnych.
11 mar 16:45