trygonometria
Tom: Rozwiąż równanie trygonometryczne
sin4x−cos4x=1/2
11 mar 13:06
aniabb:
(sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x) =1/2
1(−cos2x)=1/2
cos2x=−1/2
2x = 2/3 π +2kπ lub 2x = −2/3 π +2kπ
x = 1/3 π +kπ lub x = −1/3 π +kπ
11 mar 13:09
Skipper: (sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)=1/2
−cos2x=1/2 ....itd
11 mar 13:09
staryRafiki: (sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x)=1/2
1(1−cos2x−cos&2x)=1/2
−2cos2x=−3/2
cos2x=3/4
cosx=√3/2 =>
=> ( x=−π/6+2kπ v x=x=π/6+2kπ ), gdzie k∊ℤ
11 mar 13:33
aniabb: no i znów głupi błąd ..zamiast 6 napisałam 3

a myślałam ze się rozbudziłam
11 mar 13:37
staryRafiki: Błędy drukarskie się wdały

2 wiersz zamiast & miało być ^
6 wiersz o jedno x= za dużo, choć to nic nie zmienia

Państwo wyżej źle rozwiązali zadanie, bo naciągnęli sobie lekko wzór do potrzeb
11 mar 13:38
Cusack: Twoje rozwiązanie jest złe, a nie państwa wyżej
11 mar 13:47
11 mar 13:50
11 mar 13:52
staryRafiki:
(sin
2x+cos
2x)(sin
2x−cos
2x)=1/2
1(1−cos
2x−cos
2x)=1/2
−2cos
2x=−1/2
cos
2x=1/4
cosx=1/2 =>
=> ( x=−π/3+kπ v x=π/3+kπ ), gdzie k∊ℤ
Słusznie. Popełniłem błąd w 3 wierszu, że aż wstyd

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi powie skąd tam się wziął sinus podwojonego kąta
11 mar 14:04
staryRafiki: Cosinus, oczywiście i chodzi mi o rozwiązanie Ani.
11 mar 14:05
11 mar 14:08
Cusack: ze wzoru:
cos2x=cos2x−sin2x
11 mar 14:09
Cusack: spóźniłem się
11 mar 14:09
staryRafiki: Dobrze, tylko w zadaniu jest sin2x−cos2x, nie na odwrót.
11 mar 14:12
Cusack: −(cos2x−sin2x)=−cos2x
11 mar 14:13
Cusack: A Twoje rozwiązanie nadal nie jest do końca poprawne.
11 mar 14:14
staryRafiki: Dziękuję bardzo

Czasem nie widzi się prostych rzeczy
11 mar 14:15
staryRafiki: Pewnie chodzi Ci o brak alternatywy cosx= −1/2 ?
11 mar 14:17
Cusack: dokładnie tak
11 mar 14:19