Wielomiany
Licealista D: Wielomian W(x)= x
3 + 3px + q ma pierwiastek dwukrotny. Znajdź związek między p i q.
Wielomian z pierwiastkiem dwukrotnym a(x−3p)(x−q)
2 . a = 1
Czy jeżeli tak podstawie będzie dobrze

?
10 mar 17:32
akante: nic nie rozumiem
10 mar 17:33
Licealista D: a(x−3p)(x−q)2 jest źle. Ale jak znaleźć związek między p i q . hmm
10 mar 17:36
akante: informacja o pierwiastku dwukrotnym napewno tutaj cos nam ma dac ale co
10 mar 17:37
akante: ja nie jestem orłem sorry ale staram sie latac wysoko!
10 mar 17:37
zombi: Spróbuj
(x−a)2(x−b)=x3+3px+q
dostaniesz jakiś układ równań i postaraj się 'wyliczyć p i q, może tak pójdzie
10 mar 17:39
Licealista D: Z tego doszedłem do:
b+2a = 0
2ab + a2 = 3p
−a2b = q
10 mar 17:51
Licealista D: Nie wiem, czy to jest związek między q i p ale :
| q | |
| = −2a (a − pierwiastek dwukrotny równania) |
| p | |
10 mar 17:54
zombi: Wiem też mi to wyszło, ze wzorów Vieta to samo.
10 mar 17:56
akante: fenomen ale ktos moglb to ladnie ubrac w slowa?

i opisac tak zeby mniej scisly moj biedny
umysl ogarnal wszystko od p do konca napewno przyczyni sie to do lepszego zrozumienia przez
was samych!
10 mar 17:57
akante: p i q to nie bylo przypadkiem cos z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych gdzie p jest
dzielnikiem q albo na owdrot?
10 mar 18:02
Eta:
Taki jest ten związek: 4p3+q2=0
10 mar 18:15
Licealista D: A wytłumaczysz na jakiś obliczeniach?
10 mar 18:16
zombi: q=p(−2a) 2
q2=p2*4*a2
wiedząc, że a2=−3p
q2+12p3=0
tak mi wyszło inaczej niż Ecie
10 mar 18:23
zombi: Początek miał wyglądać
q=p(−2a)
10 mar 18:25
Eta:
Ze wzorów Viete
'a dla równania stopnia trzeciego: ax
3+bx
2+cx+d=0
| | c | |
(**) x1*x1+x1*x3+x2*x3= |
| |
| | a | |
x
1=x
2 −−− bo pierwiastek dwukrotny z treści zadania
(*) ⇒ 2x
1+x
3=0 ⇒ x
3= −2x
1
(**) ⇒ −3 x
12= 3p ⇒ p= −x
12 /
3 ⇒ p
3= −x
16 /*4 ⇒ 4p
3=−4x
16
(***) ⇒ −2x
13=−q ⇒ q= 2x
13 /
2 ⇒q
2= 4x
16
dodając stronami :
4p3+q2=0
Czy taką masz odpowiedź?
10 mar 18:26
Vax: Inny sposób. Niech ,,a" będzie wspólnym pierwiastkiem, wiemy, że ,,a" jest 2'krotnym
pierwiastkiem W wtedy i tylko wtedy, gdy jest pierwiastkiem W oraz W' (i nie jest W''), mamy
więc:
0 = W(a) = a3+3pa+q
0 = W'(a) = 3a2+3p ⇔ a2+p=0 ⇔ p = −a2
z 1 równania mamy 0 = a(a2+p)+2ap+q = 2ap+q = −2a3+q ⇔ q = 2a3
Więc p = −a2 ⇔ 4p3 = −4a6, oraz q = 2a3 ⇔ q2 = 4a6, więc W posiada dwukrotny pierwiastek
wtedy i tylko wtedy, gdy 4p3 + q2 = 0
10 mar 18:38
Skipper:
... a można i tak:
x+2a
(x3+3px+q) : (x2−2ax+a2)
−x3+2ax2−a2x
2ax2+x(3p−a2)+q
−2ax2+4a2x−2a3
Zatem wielomian będzie miał pierwiastek podwójny x1=x2=a i trzeci pierwiastek x3=−2a
dla: 3p−a2+4a2=0 ⇒ 3p=−3a2 ⇒ p=−a2 i q=2a3
dalej jak u Vax−a ....do 4p3+q2=0
10 mar 20:11
Skipper:
Licealista D ... możesz "zdradzić" skąd jest to zadanko?
10 mar 20:32
Licealista D: A dokładnie nie wiem

. Mam kopie ręczne zadań

Czyli z moich obliczeń q=2a
3 p=−a
2 , czyli dobrze i potem muszę sprowadzić pierwiastek a −
żeby był jednakowy dla p i q, czyli wtedy będzie "podwójny" dobrze myślę

10 mar 21:42
zombi: No tak booże pochodne takie oczywiste, czemu chciałem się bawić w wymnażanie...
10 mar 21:49
Licealista D: Chyba sam się wezmę za te pochodne, bo widzę, że w wielu sytuacjach pomagają...
10 mar 21:53
Skipper:
... jak widzisz ... w tym zadanku można poradzić sobie bez pochodnych i bez wzorów
Viete'a dla równań stopnia 3−go. Sama znajomość pochodnych daje niewiele.
Dopiero ich zastosowanie w analizie matematycznej ...
10 mar 22:23
zombi: Ale do tego typu zadań zawsze się przydają, bo szybciej wychodzi
10 mar 22:26
Eta:
10 mar 22:26