przecinające się okręgi o równych promieniach
Ania: Dwa okręgi o równych promieniach przecinają się w punktach A i B w taki sposób, że jeden
przechodzi przez środek drugiego. Przez punkt A poprowadzono sieczną tych okręgów, która
przecięła okręgi w punktach C i D. Wykaż, że punkty B,C,D wyznaczają trójkąt równoboczny
24 sty 21:54
PuRXUTM:

I∡DBCI=60
0 co widać na rysunku i łatwo można wytłumaczyć
trójkąt CBD jest trójkątem na pewno równoramiennym ponieważ |BD|=|BC|=2r czyli przy podstawach
| | 180−60 | |
ma kąty o równej mierze czyli |
| =60 a trójkąt który ma kąty o mierze 600, 600, |
| | 2 | |
60
0 jest równoramienny. Nie wiem czy ten dowód jest w 100% dobry ale do takiego czegoś
doszedłem...
24 sty 22:19