mrrrrr
Hejka: Dla jakich wartosci parametru a rozwiazaniem ukladu rownan
ax+y+1=0
{
4x+ay−1=0
jest para liczb dodatnich?
Czy ktos mi pomoze albo po prostu zrobi ten przyklad a jak nie bede czegos wiedziala to bede
sie pytala
10 mar 19:18
Godzio:
Z pierwszego:
y = − ax − 1
Wstawiamy do drugiego:
4x + a(−ax − 1) − 1 = 0
4x − a
2x − a − 1 = 0
x(4 − a
2) = a + 1
x > 0 i y > 0, a
2 − 4 ≠ 0
Rozwiąż i podaj część wspólną
10 mar 19:28
Hejka: eh doszla do czegos takiego :
(−a3+4a)(a+1)>0 co teraz?
10 mar 19:37