funkcja kwadratowa ymin i ymax
se@t: Witam.
ymin i ymax funkcji f(x)= −2(x+1)(x−5) w przedziale < −1;2>
wg. moich obliczeń
| | x1 + x2 | | (−1)+5 | |
p= |
| = |
| = 2 <−−− należy do <−1: 2> |
| | 2 | | 2 | |
i nie wiem co dalej, bo jezeli nalezy to liczymy q. Ale nie wiem z jakiego wzoru i wgl.
Czy może ktoś to dokończyć i ewentualnie poprawic błędy...
Z góry dzięki.
10 mar 17:46
pause: q obliczysz podstawiajac za x wspolrzedna p czyli wspolrzedna wierzcholka
wsp kierunkowy jest dodatni zatem ymax jest w wierzcholku jezeli oczywiscie wierzcholek nalezy
do rozpatrywanego przedzialu
10 mar 18:06
pause: pomylilem wspolczynnik kierunkowy jest oczywiscie UJEMNY
10 mar 18:06
pause:

rysunek wyglada mniej wiecej tak wiec jezeli ymax jest w wierzcholku to zastanow sie gdzie moze
byc ymin
10 mar 18:08
se@t: a możesz mi to obliczyć... wybacz jestem laikiem i tak Cię nie zrozumiałem. Musze mieć to
czarno na białym.
10 mar 18:11
se@t: pomoże ktos


to na jutro jest
10 mar 18:29
10 mar 18:34