prawdopodobienstwo
bartek: witam mam takie zadanko
Czterech studentów mieszkajacych we wspólnym pokoju w domu akademickim postanowiło , ze o tym
kto danego ranka ma pojsc po bułki bedzie decydował los.
Przygotowali 4 jednakowe kartki przy czym jedna z nich oznaczono litera W .
Ta osoba która wylosuje oznaczona kartke , bedzie musiała pojsc po zakupy .
Ktory ze współlokatorów losujacy jako pierwszy , drugi, trzeci czy czwarty ma najwieksza szanse
wjścia po bułki ?
uzasadnij odpowiedz
wiem ze 4 ma najwieksza szanse ale jak to uzasadnic
24 sie 10:35
AROB: Szanse wylosowania litery W przez studentów są:
I student ; P(W)= 14. Zostają 3 kartki.
II student : P(W)= 13. Zostają 2 kartki.
III student: P(W) = 12. Została 1 kartka.
IV student: P(W) = 1 − zdarzenie pewne, czyli czwarty student ma największą szansę
wyjścia po bułki.
24 sie 13:10
bartek: dzieki
24 sie 13:44
...: To zadanie jest źle rozwiazane

I student: 1/4
II Student: 3/4*1/3
III Student: 3/4*2/3*1/2
IV Student: 3/4*2/3*1/2
Nie wziąłeś pod uwagę tego, że przed 2, 3 i 4 studentem ktoś wylosuje kartkę z litera "W".
Przecież 1 student może ją wylosować, a wtedy 4 na pewno jej nie dostane − czyli to zdarzenie
nie jest pewne.
10 mar 21:17