Liczby zespolone
kkkkkkk: Witam, nie wiem jak się zabrać do tych zadań:
Rozwiązać w liczbach zespolonych równania:
a) x
3 = 1
b) x
3 = −1
Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś rozpisał to krok po kroku
11 mar 15:40
Patronus: Tu akurat liczby zespolone nie są potrzebne....
a) x = 1
b) x = −1
i tyle
11 mar 15:47
11 mar 15:49
Saizou : a) x
3−1=0
(x−1)(x
2+x+1)=0
Δ=1−4=−3
√Δ=i
√3
11 mar 15:52
Saizou : czy coś takiego
11 mar 15:52
Patronus: Faktycznie, przepraszam nie przemyślałem do końca
11 mar 15:54
kkkkkkk: W odpowiedziach jest ze ma wyjść
a) xk = exp(2kπi/3)
b) exp(πi/3)
Tylko za chiny nie wiem jak do tego dojść...
11 mar 16:07
kkkkkkk: w b jest: exp(πi/3 + 2kπi/3), przepraszam nie do konca przepisałam
11 mar 16:09
jikA:
x3 = 1
x3 − 1 = 0 korzystamy ze wzoru a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2)
(x − 1)(x2 + x + 1) = 0
To chyba już wiadomo jak rozwiązać?
11 mar 16:12
kkkkkkk: No właśnie nie wiadomo jak rozwiązać tą część: (x
2 + x + 1)

Skąd wziąć tą eksponentę co
jest w odpowiedzi? Skąd się wzięło to 2kπ?
11 mar 16:23
11 mar 16:30
kkkkkkk: Dziękuję, teraz rozumiem
11 mar 16:43