Witam Proszę o wytłumaczenie
marta: Witam Proszę o wytłumaczenie
Z dworca prowadza dwa wyjścia : wyjście A na przystanek autobusowy oraz B na postój taksówek.
Stwierdzono , ze pasażer wychodzi wyściem A z prawdopodobieństwem 70 %, a wyjściem B − z
prawdopodobieństwem 30 %. Losowo wybrano trzech pasażerów. Oblicz prawdopodobieństwo tego ,
ze: a) wszyscy wybiorą wyście A, b) wszyscy wybiorą to samo wyjście, c) jeden wybierze wyjście
A, a pozostali dwaj− wyjście B, d) tylko dwaj z nich wybiorą to samo wyjście.
a) 0.7 * 0.7 * 0.7 = 0.343
b) 0.7 * 0.7 * 0.7 + 0.3 * 0.3 * 0.3 = 0.343 + 0.027 = 0.37
c) 0.7 * 0.3 * 0.3 * 3 = 0.189
d) 1
obliczałam metodą drzewkową w a,b,c, wyszło mi tak samo ale w d , inaczej mam 6 ścieżek po
147/1000 czyli x6 = 882/1000
10 mar 18:50
marta: proszę o wytłumaczenie d)
10 mar 18:54
marta: Bardzo proszę o sprawdzenie d)
10 mar 19:08
marta: to forum to fajna sprawa ale kiedy proszę o sprawdzenie to brak chetnych a do rozwiązania
zadania chetni by byli
10 mar 19:12
Mila:
a,b,c −zgoda, nie sprawdziłam rachunków, tylko działania
d) zdarzenie przeciwne, wszyscy wychodzą wyjściem A lub wyjściem B
P(D)=1−(0,73+0,33)
Tak to widzę.
10 mar 19:49
marta: jeszcze nie miałam wzorów a w drzewku popełniłam błąd w odczytywaniu d) ajeżeli wszyscy
wchodzą wyjściem A lub B to są 2 możliwośći Dziękuję za pomoc
10 mar 20:19