f. liniowa
Ann: Proszę o pomoc!

Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych
funkcji przecinają
się w punkcjie (0,3) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych
funkcji.
11 mar 10:14
ICSP: ale w czym masz tutaj problem ?
Rysunku nie potrafisz zrobić? Nie wiesz co to są liczby odwrotne ?
11 mar 10:19
aniabb: P=1/2 a *h = 4
a*3 = 8
a=8/3
x + 1/x = 8/3 //*3x
3x
2 −8x +3 = 0
Δ = 28
√Δ= 2
√7
x1= (8− 2
√7) / 6 lub x2= (8+ 2
√7) / 6
to miejsca zerowe ..
masz 2 punkty (x1,0) i (0,3) wyznacz pierwszą prostą
masz 2 punkty (x2,0) i (0,3) wyznacz drugą prostą
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
11 mar 10:20
ICSP: aniu a drugi przypadek ?
11 mar 10:21
ICSP: a tak nawiasem mówić to chyba powinno być:
dla x > 0
| | 1 | | 8 | |
x − |
| = |
| − badamy długość podstawy tego trójkąta |
| | x | | 3 | |
dla x < 0
i rozpatrzeć te dwa przypadki
11 mar 10:26
aniabb: pokrywają się
1/x1 = x2 i 1/x2 = x1
11 mar 10:28
ICSP: ale są przeciwne

Funkcje liniowe które utworzą będą inne
11 mar 10:30
Ann: dzięki ludzie. nie wiem jak ja napisze tą mature jak takich prostych rzeczy nie umiem zrobić..
11 mar 10:32
aniabb: ja pisałam o swoim .. zapomniałam o module w odejmowaniu
11 mar 10:34
Ann: miejscami zerowymi są (3,0) (1/3,0) i przeciwny przypadek
11 mar 10:47
aniabb: no fakt..i w ogóle zrobiłam z tego odejmowania dodawanie

Ann masz dobrze
11 mar 10:50