dyskusja błędów
Adaś: mam problem bo muszę obliczyć dyskusje błędów i KOMPLETNIE tego nie rozumie, proszę o pomoc i
wyjaśnienie

dane mam: (C −> stopnie Celcjusza)
m
1=37.14g
t
0=26.5 C
m
2=79,94g
t=37 C
m
3=79.38g
m
0=m
2−m
1 = 42.8g
m
t=m
3−m
1= 42.24g
i mam wzór na współczynnik rozszerzalności
β=
(m
0−m
t)/
(m
t−(t−t
0))
wynik wyszedł 1.262626263 * 10
−3 1/C
i mam "Oszacować maksymalne wartości błędów wielkości mierzonych bezpośrednio: masy i
temperatury. Obliczyć maksymalną wartość błędu Δβ współczynnika rozszerzalności β
wyznaczonego na podstawie wzoru (3) stosując metodę różniczki zupełnej.
błagam
ps: jak czegos nie podałem, prosze napisać