trygonometria
ahu8: rozwiąż równanie:
sinx+cosx=1+sin2x x∊<0,2π> (czy mogę to podnieś obustronnie do kwadratu, bo wyłączając przed
nawias √2 po lewej nic mi nie wychodzi)
wyznacz wszystkie wartości m dla których sin4x+cos4x=m ma rozwiązania
rozpisuję:
(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=m
1−2sin2xcos2x=m
1−sin22x=m
10 mar 18:40
ahu8: a może tak:
1−2sin2x(1−sin2x)=m
1−2sinx−2sin4x=m
−2sin4x−2sin2x+1=m
sinx=t
−2t2−2t+1=m
Δ4+8=12
2√2
tylko, że nie ma takich wartości dla sin jakie z tego wychodzą...
pomożecie?
10 mar 19:06
Mila:
2)
[sin(2x)]
2=[2sinxcosx]
2=4sin
2x cos
2x
1−2sin
2xcos
2x=m⇔
sin
2(2x)=2−2m
0≤2−2m≤1
10 mar 19:30
ahu8: ok, rozumiem skąd się to wzięło, dziękuję!
10 mar 19:44
ahu8: ponawiam pytanie, czy sinx+cosx=1+sin2x mogę podnieść obustronnie do kwadratu?
sin2x+2sinxcosx+cos2=1+2sinxcosx+4sin2xcos2x
1=4sin2xcos2x
1=4sin2x(1−sin2x)
1=4sin2x−4sin4x
4sin4x−4sin2x+1=0
Δ= 16−16=0
p= 1/2
sin2x=1/2
sinx=+− √2/2
10 mar 19:50
Mila: Pierwsze też ładnie się rozwiązuje.
10 mar 19:51
ahu8: łoo, co za błędy robię!
dochodze do tego:
4sin2xcos2x+2sinxcosx=0
10 mar 19:56
Mila: Możesz podnieść,
masz błędy rachunkowe. licz jeszcze raz z prawej podnieś (1+sin2x),
sin2x+cos2x=1
10 mar 19:56
ahu8: 1+sin2x=1+2sinxcosx=()2= 1+4sinxcosx+4sin2xcos2x
10 mar 19:59
Mila:
sin2x+2sinx cosx+cos2x=1+2sin(2x)+sin2(2x)
1+sin(2x)=1+2sin(2x)+sin2(2x)
sin2(2x)+sin(2x)=0
sin(2x)*(sin(2x)+1)=0
sin(2x)=0 lub sin(2x)=−1 ([nie bój się (2x) ]
Teraz idę robić kolację, powodzenia.
10 mar 20:02
ahu8: 2x=π
T=π i patrzę na wykres
dzięki wielkie! smacznego!
10 mar 20:18
Mila: Patrz na wykres sin(x)., to łatwiej i rozwiązuj warunki
1) sin2x=−1
| | 3 | |
x= |
| π+kπ i sprawdź dla jakiego k masz rozwiązanie w podanym przedziale. |
| | 4 | |
2) sin (2x)=0
2x=0+kπ
| | kπ | | π | | 2π | |
x= |
| ⇔x=0 lub x= |
| lub x= |
| =π lub .. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I teraz sprawdź, czy te liczby są rozwiązaniami, bo lewa strona mogła być ujemna.
Znajde, inny sposób to podam.
10 mar 21:09
pigor: ..., a możesz np. tak :
sinx+cosx= 1+sin2x ⇔ sinx+cosx= (sinx+cosx)
2 ⇔
⇔ (sinx+cosx)
2− 1(sinx+cosx)= 0 ⇔ (sinx+cosx)(sinx+cosx+1)= 0 ⇔
⇔ sinx+cosx=0 lub 2sin
x2cos
x2+2cos
2x2=0 ⇔
⇔ sinx=−cosx lub cos
x2(sin
x2+cos
x2)= 0 ⇔
⇔
tgx=−1 lub
cosx2=0 lub
tgx2=−1 teraz może narysuj
sobie w danym przedziale "co nieco" i odczytaj szukane rozwiązanie . ..
10 mar 21:33
Mila: II sposób
sinx +cosx=sin2x+cos2x+2sinx cosx
sinx+cosx=(sinx+cosx)2
(sinx+cosx)2−(sinx+cosx)=0
(sinx+cosx)*(sinx+cosx−1)=0
sinx+cosx=0 lub sinx+cosx=1
dokończ
10 mar 21:43
Mila: Pigor jesteśmy jednomyślni.
10 mar 21:44