czy mógłby ktoś narysować to na drzewku bardzo prosze dwa razy próbowałam
marta: Jakie jest prawdopodobieństwo, że ustawiając w przypadkowej kolejności ułożymy z liter A
A A A B J K Ł Ł słowo bałałajka
24 lis 20:22Basia:
liter mamy 9 czyli N=9!
BAŁAŁAJKA
B musimy postawić na 1 miejscu 1 mozliwośc
J na 7 1 możl.
K na 8 1 możl.
A na 2,4,6,9 4! możl.
Ł na 3,5 2! możl.
n=2!*4!
P(A)=2!4!/9!=2/(5*6*7*8*9)
odp. 1/7660 a czy mógłby ktoś narysować to na drzewku bardzo prosze dwa razy próbowałam i
nie wyszło
11 mar 08:39
aniabb: drzewko jest dobre do obliczania prawdopodobieństwa całkowitego
do klasycznego lepiej jest liczyć możliwości
11 mar 08:42
marta: pewnie masz racje ale nauczyciel powiedział zeby narysować drzewko więc proszę
11 mar 08:59
aniabb: nie mam wystarczającej wyobraźni, żeby do tego narysować drzewko ...
może to był po prostu synonim słowa na piechotę
11 mar 10:15