matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równano trygonometryczne
Cusack:
Rozwiąż równanie:
π
π
1
cos
2
(
+ x) + cos
2
(
− x) =
+ cosx
6
6
2
Próbowałem to rozpisać z sumy i różnicy kątów, dostaję:
π
π
π
π
1
(cos
cosx − sin
sinx)
2
+ (cos
cosx + sin
sinx)
2
=
+ cosx
6
6
6
6
2
i nie wiem co sensownego z tym zrobić...
10 mar 19:19
Eta:
Podnoś do kwadratu i zredukuj .... zobaczysz
ładne
równanie
10 mar 19:30
Eta:
π
√
3
π
1
Myślę,że wiesz : cos
=
sin
=
6
2
6
2
10 mar 19:33
Cusack:
dzięki, rzeczywiście fajnie się zredukowało
10 mar 19:53