Proszę o pomoc
Marta19: Janek jechał na rowerze 85 km i 60 km drogą polną w czasie 3 godzin i 12 minut. Średnia
prędkość jazdy po szosie była o 10km/h większą od średniej jazdy po polnej drodze. Oblicz
średnią prędkość na szosie i na polnej drodze.
10 mar 18:42
Eta:
Śnieg pada

.... nie da się jechać rowerem
10 mar 22:43
Beti:
s
s = 85 km
v
s = v
p+10
s
p = 60 km
| | 1 | | 16 | | 16 | |
t = 3h12' = 3 |
| h = |
| h => ts = |
| − tp |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
i układ:
czyli:
czyli:
| | 16 | | 60 | |
(vp + 10)( |
| − |
| ) = 85 |
| | 5 | | vp | |
i rozwiąż to równanie
10 mar 23:06
Eta:
10 mar 23:10