równanie kwadratowe, logarytmy
Licealista D: Ile pierwiastków ma równanie:
x2 − 2x − log |1−x| = 3
Mamy równanie kwadratowe, czyli może mieć maksymalnie 2 pierwiastki.
Pierwiastki są uzależnione od Δ, ale żebym mógł obliczyć, to muszę pozbyć się x z logarytmu i w
tym jest problem. Współczynnik a jest dodatni, więc myślałem o wierzchołku paraboli ale tam
też potrzebuję Δ. W logarytmie jest wartość bezwzględna, więc trzeba rozważać w dwóch
przypadkach?.
10 mar 21:50
Licealista D: Może (x−1)2 − log|1−x| = 4
Nie no na nic nie wpadne..:<
10 mar 21:56
Licealista D: Ktoś ma jakiś pomysł

?
10 mar 22:42
Skipper:
a może:
x2−2x−3=log|1−x|
10 mar 22:46
Świeżak: A nie robimy tego czasem w dwóch przypadkach ? Dwa razy opuszczając wartość bezwzględną, tzn.
raz z minusem, raz bez. I wtedy wyjdą dwa równania z logarytmem. Następnie obliczamy 2razy Δ −
do kazdego z rownan i lecimy z koksem. W tym przypadku wyjdzie raczej więcej pierwiastków niż
2.
10 mar 22:47
Skipper:
Poradzisz sobie?−
10 mar 22:48
Świeżak: Skipper − twój pomysł nic nie daje ?
10 mar 22:49
Skipper:
... nie pytają o pierwiastki tylko o ich ilość
Wykres jednej .... wykres drugiej i wnioski
10 mar 22:50
Eta:
daje, daje
10 mar 22:51
Świeżak: Co masz na myśli ? Przecięcia dwóch wykresów ?
10 mar 22:53
Eta:
dokładnie tak
10 mar 22:54
Skipper:
.. to teraz wyjaśnij nam
Świeżak jak narysujesz wykres f(x)=log|−(x−1)|

? −
10 mar 22:59
Licealista D: log(1−x)
Rysuję wykres funkcji 10
x odbijam według prostej y=x, odbijam według osi OY i przesuwam o
jedną jednostke w górę?
10 mar 23:12
Skipper:
... i to byłoby na tyle −
10 mar 23:12
Skipper:
to było do Świeżaka
10 mar 23:14
Licealista D: Jeszcze tak dla pewności, bo już dziś nie mam ochoty na rysowanie. Muszę narysować log(1−x) dla
x<1 i log(x−1) dla x>1. (Nie wiem jak to będzie wyglądało, dlatego może i to banalne pytanie

)
10 mar 23:24
Licealista D: Nie , ja już nie myślę dziś .. Pora spać .Wystarczy narysować log(1−x) i to co będzie pod osią
OX odbiję nad tak?
10 mar 23:27
Skipper:

...
10 mar 23:41
Skipper:

...
10 mar 23:47