Liczby rzeczywiste
blan: Mam problem z takim zadaniem .
Oblicz √11−6√2+√11+6√2
11 mar 09:06
11 mar 09:15
blan: dzięki to pierwsze zrozumiałam
ale chyba nie mogę podnieść do kwadratu bo to nie jest równość ?
11 mar 09:27
irena_1:
11−6√2=(3−√2)2
11+6√2=(3+√2)2
√11−6√2+√11+6√2=√(3−√2)2+√(3+√2)2=|3−√2|+|3+√2|=3−√2+3+√2=6
11 mar 09:33
irena_1:
a=√11−6√2+√11+6√2>0
a2=11−6√2+11+6√2+2√(11−6√2)(11+6√2)=22+2√121−72=22+2√49=22+2*7=22+14=36
a=√36=6
11 mar 09:36
krystek: √11−6√2+√11+6√2=a
I11−6√2I+2√11−6√2*√11+6√2+I11+6√2=a2
11−6√2+2√121−72+11+6√2=a2
22+2√49=a2 i dalej dasz radę
11 mar 09:38
A:

2
√(27)−1*720
19 paź 21:58
Gustlik: Zastosuj wzory:
gdzie x=
√a2−(b√c)2
√11−6√2=
x=
√112−(6√2)2=
√121−36*2=
√121−72=
√49=7
| | √11+7 | | √11−7 | | √18 | | √4 | |
√11−6√2= |
| − |
| = |
| − |
| =√9−√2=3−√2 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | √11+7 | | √11−7 | | √18 | | √4 | |
√11+6√2= |
| + |
| = |
| − |
| =3+√2 (x jest to |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
samo, bo są te same liczby)
3−
√2+3+
√2=6
20 paź 01:34