calka sin^2x
slaw: Czy moge zrobic tak, te calke?
Wiem, ze mozna prosciej ale che sprawdzic czy moj wynik, jest ok:
∫ sin2x dx = | f`(x) = 1 f(x) = x g(x) = sin2x g`(x) = 2sinxcosx = sin(2x) | =
xsin2x − ∫xsin(2x)dx = | f`(x) = sin(2x) f(x) = −1/2cos(2x) g(x) = x g`(x) = 1| =
= xsin2x − ( −1/2xcos(2x) +1/2∫cos(2x)dx ) = xsin2x + 1/2xcos(2x) − 1/4sin(2x) + C
Poniewaz wynik znacznie rozni sie od innych, chcialbym sie dowiedziec czy tak bedzie ok. Bo
jest to moj sposob jak ja zrobilem te calek.
Pozdrawiam!
10 mar 18:52
10 mar 18:58
slaw: ehh

Zapomnialem, ze mozemy to tak sprawdzac

Dzieki
10 mar 19:02
Mila: Pochodna Twojego wyniku daje funkcję podcałkową. Nie zauważyłam błędu.
Doprowadź wynik do prostszej postaci.
10 mar 19:12