rozwiąż:
roksiak: rozwiąż:
10 mar 19:31
Godzio:
Ustal dziedzinę i mnóż na krzyż:
x(x − 1) = 2x(x + 1)
x2 − x = 2x2 + 2x ⇒ x2 + 3x = 0 ⇒ x(x + 3) = 0 czyli x = ... lub x = ...
10 mar 19:32
Dominik: 1) ustal dziedzine
2) wymnoz na krzyz
3) zredukuj wyrazy podobne
4) proste rownanie kwadratowe do rozwiazania, dasz rade
10 mar 19:33
bezendu: x(x+1)=2x(x+1)
x2+x=2x2+2x
x2+x−2x2−2x=0
−x2−x=0
−x(x+1)=0
x=0 lub x=−1
10 mar 19:33
roksiak: dzieki
10 mar 19:38
bezendu: poprawiam
x2−x=2x2+2x
x2−2x2−x−2x=0
−x2−3x=0
−x(x+3)=0
x=0 lub x=−3
10 mar 19:38