Dany jest wielomian
Pepa: Dany jest wielomian W(x) = (3−2x)
200 (2+4x−5x
2)
500,
a) Podaj stopień tego wielomianu.
b)Oblicz sumę współczynników liczbowych i wyraz wolny tego wielomianu.
Prosze o pomoc , i wytlumaczenie rozwiązania
10 mar 22:50
Eta:
a) x200*(x2)500= x1200 W(x) jest stopnia 1200
b) suma współczynników to: W(1)=....
wartość wyrazu wolnego to: W(0)=...
10 mar 22:58
Krzysiek : Stopien wielomianu dlaczego taki to rozumiem.
Prosze o wyjasnienie dlaczego wartosc wyrazu wolnego liczymy W(0)
10 mar 23:35
Eta:
W(x)= x5−3x3+23x2+5x −3
W(0)= 0−3*0+23*0+5*0 −3 = −3 −− wyraz wolny
10 mar 23:43
zombi: Wyraz wolny nie jest zależny od iksa, więc chcemy się pozbyć wszystkich innych w których
występują iksy, dlatego taki zabieg
10 mar 23:49
Krzysiek : Dziekuje za odpowiedz
11 mar 00:02