Granice Funkcji
Kamil: Może Mi Ktoś Pokazać Jak Obliczyć Te Granice
| | √x3−3x2+4 −x+2 | |
a) lim |
| |
| | ( x2−4) | |
x−>2
x→1
10 mar 16:17
misiek: Masz odpowiedzi do tego zadania? Jak tak to sprawdź czy w przykładzie a wyszła
−nieskończoność
10 mar 16:20
Kamil: w a mam napisane ze niee istnieje granica
10 mar 16:25
misiek: Już znalazłam błąd. To na początek to co masz pod pierwiastkiem przed nawias wyciąg x3 za
nawiasem −x a w mianowniku x2 i wtedy wyjdzie ci że −nieskończoność / + nieskończoność a to
jest sprzeczność w książce powinieneś mieć symbole nieoznaczone.
10 mar 16:30
Kamil: co dalej? bo niee lapie
10 mar 16:33
Justyna: W pierwszym zastosuj wzór skróconego mnożenia dla 3 potęgi
10 mar 16:34
asdf: możesz z dehospitala?
10 mar 16:40
Kamil: nigdy niee mialem dehospitala

nic mi to niee da jak zastosuje wzor do potegi
10 mar 16:42
asdf: tangens jest w potędze?
10 mar 16:43
misiek: Później rozpatrujesz do czego to dąrzy i powinno ci wyjść −nieskończoność/+nieskończoność.
10 mar 16:45
Justyna: Ja mam jeszcze pytanie − czy ten pierwiastek jest 2 czy 3 stopnia

?
10 mar 16:49
Kamil: pierwiastek jest drugiego a tanges nie jest w potedze

ludzie pomozcie
10 mar 20:24
asdf:
robisz takie przekształcenie:
y= 1 − x (tam gdzie dąży − ta wartość), np. dla:
lim
x−>e, dasz:
y = e − x
itd..
wracając:
y = 1−x, czyli x= 1 − y
x−>1, czyli y−>0
teraz liczysz taką granice (zamiast x piszesz 1 −y):
| | π(1−y) | |
lim{y−>0)(1−(1−y))*tg( |
| ) = |
| | 2 | |
| | π−πy) | |
lim{y−>0)(1−(1−y))*tg( |
| ) = |
| | 2 | |
| | π | | πy) | |
lim{y−>0)(1−(1−y))*tg( |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | πy | |
lim{y−>0)(1−(1−y))*ctg( |
| ) = |
| | 2 | |
| | πy) | |
lim{y−>0)y*ctg( |
| ) = |
| | 2 | |
| | siny | |
musisz skorzystać z : limy−>0 |
| = 1 |
| | y | |
| | 2 | |
podpowiem, ze wynik koncowy to |
| |
| | π | |
10 mar 20:31