zadanie
roxi: dany jest trojkat o bokach a=15 b=18 c=23 oblicz pole tego trojkata oraz wysokosc opuszczona
na najdluzszy bok
11 mar 09:57
11 mar 10:10
roxi: chyba sie nie udało prosze o rozwiazanie
11 mar 10:51
aniabb: to napisz co Ci sie udało
11 mar 10:53
roxi: w sumie to nic prosze o pomoc
11 mar 11:15
aniabb: nawet podstawić do wzoru

obliczyłaś p ?
11 mar 11:16
fabia: nie bo mi sie wszystko pomieszalo
11 mar 11:17
aniabb: no to policz.. p= połowa obwodu
11 mar 11:22
fabia: aniulka prosze o pomoc
11 mar 11:32
aniabb: nie umiesz dodać trzech cyfr

p=(15+18+23)/2 = 28
Pole = P{28(28−15)(28−18)(28−23)} =
√28*13*10*5= 134,9
Pole = 1/2 ah
134,9 = 1/2*23* h ⇒ h= 11,731
11 mar 11:40
aniabb: Pole = √28(28−15)(28−18)(28−23) =
11 mar 11:41
fabia: bardzo dziekuje za pomoc
11 mar 11:45
fabia: a jak obliczyc wysokosc?
11 mar 11:48
aniabb: Pole = 1/2 ah
134,9 = 1/2*23* h ⇒ h= 11,731
11 mar 11:52
Janek191:
Inny sposób :
a = 15
b = 18
c = 23
h − wysokość do najdłuższego boku c
Niech c = x + ( c − x) czyli 23 = x + ( 23 − x)
Z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + x
2 = 15
2
h
2 + (23 − x)
2 = 18
2
czyli
h
2 = 225 − x
2
225 − x
2 + 529 − 46 x + x
2 = 324
754 − 46 x = 324
46 x = 754 − 324 = 430
x = 430/46 = 215/23
=================
| | 215 | | 46 225 | | 119 025 − 46 225 | |
h2 = 225 − x2 = 225 − ( |
| )2 = 225 − |
| = |
| = |
| | 23 | | 529 | | 529 | |
| | 72 800 | | 20 √182 | |
h =√ |
| = |
| |
| | 529 | | 23 | |
Pole trójkąta
| | 20 √182 | |
P = 0,5 c*h = 0,5 *23* |
| = 10 √182 |
| | 23 | |
==========================================
11 mar 11:52
Janek191:
cd.
P = 0,5 c*h = 0,5*23*h = 11,5 *h
więc
11,5 *h = 10
√182 / * 2
23 h = 20
√182
===================
11 mar 11:55
Janek191:
Niepotrzebnie liczyłem drugi raz h − było już wcześniej wyliczone.
11 mar 11:58
aniabb: w ogóle po co się tak męczyłeś skoro w tablicach mają gotowy wzór i tylko podstawić

a jak
dziewczyna nie umie dodać 3 liczb to tym bardziej nie przeliczy z układu dwóch Pitagorasów
11 mar 12:09