10 mar 23:10
Eta:
| | a | |
1/ trójkąty ABS i CDS są podobne w skali |
| =k |
| | b | |
to: P
1=k
2*P
2
2/ trójkąty ADS i BCS mają równe pola ( wiesz dlaczego?
P
3=P
4
| | h*kx | | h*x | |
3/ P3= |
| i P2= |
| ⇒ P3=k*P2 |
| | 2 | | 2 | |
S −− pole trapezu :
S= P
1+P
3+P
4+P
2= k
2*P
2+2k*P
2+P
2= (k
2+2k+1)*P
2
| | S | |
S=(k+1)2*P2 ⇒ P2= |
| |
| | (k+1)2 | |
10 mar 23:40
Janek191:
24 mar 15:23
trapez:
24 mar 16:24
przyszłymakler: Mam pytanie. Jak udowodnić, że P3=P4? Widzę tam wspólny kąt wierzchołkowy, ale nie wiem
jak dalej.
Czy na maturze mógłbym zastosować wzór na pole trapezu (√p1 + √p2)2 bez uzasadnienia?
24 kwi 20:05
Adamm: trójkąty ASB oraz DSC są podobne
| | 1 | |
zastosuj wzór P= |
| *a*b*sinα |
| | 2 | |
24 kwi 20:13
Przyszlymakler: Asb I dsc to oczywiste. Ja pytałem o asd i scb
24 kwi 20:57
Adamm: chodzi o boki
są podobne z jakąś skalą podobieństwa k
pomyśl jeszcze raz
24 kwi 20:59
Przyszlymakler: Rozumiem że te boki muszą mieć odpowiednie stosunki jednak chciałbym zobaczyć dowód bo w każdym
zadaniu w którym to jest wykorzystywane autor rozwiązania pomija dowód ze P3 i P4 sa
przystajace
24 kwi 23:41
Adamm: mają taki sam kąt, więc sinα jest taki sam
|AS|=k*|CS|
|BS|=k*|DS|
już widać że mają równe pola
24 kwi 23:43
Adamm: jeśli chodzi o dowód, to jest banalnie prosty
wystarczy wykazać podobieństwo tamtych dwóch trójkątów,
a to że te dwa mają równe pola przychodzi że tak powiem w bonusie
dodatkowo, jeśli trójkąt na dole ma pole P to na górze ma k2P oraz dwa boczne mają
pola kP
24 kwi 23:45
Przyszlymakler: A skąd wiesz że K sa takie same ?
24 kwi 23:49
Adamm:

trójkąty ASB oraz CSD są podobne na zasadzie kkk
w skali podobieństwa k
| | 1 | |
zatem jeśli oznaczymy PASB= |
| a*b*sinα (wzór redukcyjny na sinusa) |
| | 2 | |
| | 1 | |
oraz PASD=PBSC= |
| *k*a*b*sinα |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
oraz PDSC= |
| *ka*kb*sinα= |
| k2*ab*sinα |
| | 2 | | 2 | |
24 kwi 23:50
Metis:
24 kwi 23:50
Adamm: "zatem jeśli oznaczymy"
próbowałem napisać na początku coś innego i zapomniałem usunąć
24 kwi 23:51
Adamm: myślę że to powinno rozjaśnić ci wszystkie wątpliwości, i jak sam widzisz to jest banalnie
proste
24 kwi 23:52
Przyszlymakler: Dziękuję Ci bardzo. A można jeszcze udowodnić że M jest identyczne dla tych odcinków powstałych
poprzez miejsce przecięcia−przekatnych?
24 kwi 23:56
Adamm: nie rozumiem
jakie M?
nie wiem co chcesz udowodnić
24 kwi 23:57
Przyszlymakler: AC I BD sa podzielone przez na odcinki a ak i b bk. Jak udowodnić że k jest to samo ?
25 kwi 00:01
Adamm: przecież to jest własność podobieństwa
25 kwi 00:01
Przyszlymakler: Ok nie było.pytania źle spojrzałem na trójkąty. Ogarniam już wszystko. Dzięki Adam
25 kwi 00:03
karobert: P3=ABD −P1
P4=ABC −P1
PABD=PABC
z tego wynika, że P3=P4
25 kwi 12:45
ccc: ΔΔΔΔΔ
20 wrz 23:25
popo: (foto stopek) dal cbEBIE SKEBRENKU

KOFFFKI <3333333333
8 paź 20:15