.
asdf: Witam, pochodne:
wyznaczyć wzór na n−tą pochodną funkcji:
y = x*e5x
y1 = e5x + 5xe5x = e5x(1+5x)
y2 = 5e5x(1+5x) + 5e5x = 5e5x(1+5x)
y3 = 5(e5x(1+5x))' = 25e5x(1+5x}
yn = (n−1)*e5x(1+5x)
tak?
10 mar 19:37
Godzio: Wstaw sobie n = 2, n = 3, chyba widać, że coś innego wychodzi
10 mar 19:49
asdf: 
racja, − zły pośpiech :
10 mar 19:58
asdf: chyba mam:
y' = e5x(1+5x)
y'' = 5e5x(1+5x) + 5e5x = 5e5x(1+5x + 1) = 5e5x(2+5x)
y''' = 5 ( 5e5x(2+5x) + 5x*e5x) = 5( 5e5x(2+5x + 1) ) = 25e5x(3+5x)
yn = 5(n−1)e5x(n+5x) dla n ≥ 2
tak?
10 mar 20:14
Godzio:
Dalej źle, policz 4 pochodną
10 mar 20:17
asdf: zawsze trzeba liczyć pochodną do 4 stopnia?
yiv = 25(e5x(3+5x))' = 25(5e5x(3+5x) + 5*e5x) = 25*(5e5x(3+5x + 1) ) =
125e5x(4+5x)
10 mar 20:22
asdf: ?
10 mar 20:31
Godzio:
No jak się ma zły wynik, to się liczy do skutku

Podaj teraz wzór na n−tą pochodną
10 mar 20:34
asdf: gdzie zrobiłem błąd?
nadal mi się wydaje, że będzie:
5*(n−1)e5x(n+5x)
10 mar 20:36
10 mar 20:41
Godzio:
3 i 4 nie pasują wg Twojego wzoru ! Ale już powiem, ma być 5n − 1, a nie 5 * (n − 1)
10 mar 20:44
asdf: a no tak

nie wiem co mi odbiło

dzieki
10 mar 20:45