okręgi
matematyk:

Dwa okręgi o (O1,r) i o (O2,R),gdzie r<R,są styczne wewnętrznie w punkcie A oraz O1O2=4cm:
a)wyznacz promienie tych okręgów wiedząc że ich suma jest równa 10 cm
b)Przez punkt A poprowadzono prostą,która przecieła mniejszy okrąg w punkcie B a większy w
punkcie C.Wykaż ,że O1B jest równoległy do )2C. Wiedząc dodatkowo ,że BC=6cm,oblicz AB
Podpunkt a wyliczyłem z równania
4cm = R−r
R+r=10cm
r=3cm
R=7cm
b) 7/6+x=3/x
czyli x =4,5
trójkąty A 02 C i A 01 B są podobne
czy to jest wszystko dobrze >

11 mar 14:58
vitek1980: wygląda dobrze
11 mar 14:59
Nieznajomy: Nie do końca dobrze, przyjąłeś, że proste O1B i O2C są równoległe,
a w podpunkcie b) dopiero miałeś to dowieść najpierw
11 mar 00:19