rownania
roxi: rozwiaz rownania dwukwadratowe
a) x4−17x2+16=0
b)x4−3(x2−1)=7(x2−3)
10 mar 21:46
bezendu: x
4−17x
2+16=0
x
2=t
t
2−17t+16=0 i liczysz Δ
b) x
4−3x
2+3−7x
2+21=0
x
4−10x
2+24=0
x
2=t
t
2−10t+24=0
na przyszłość nie spamuj
10 mar 22:08
Bogdan:
Można bez tej wmuszanej przez nauczycieli zmiennej t.
x
4 − 17x
2 + 16 = 0, Δ = 289 − 64 = 225,
√Δ = 15,
| | 17 − 15 | |
x2 = |
| = 1 ⇒ x = −1 lub x = 1 |
| | 2 | |
lub
| | 17 + 15 | |
x2 = |
| = 16 ⇒ x = −4 lub x = 4 |
| | 2 | |
11 mar 00:03
Cusack: a zawsze myślałem, ze deltę można policzyć tylko gdy równanie jest kwadratowe.
ta zmienna zabija trochę myślenie, bo często wielomian można rozłożyć ciekawszym sposobem.
I z tym, że nauczyciele wymuszają używanie zmiennej t się zgadzam (przynajmniej moja
nauczycielka jest wielkim zwolennikiem tej zmiennej)
11 mar 00:33
aniabb:
u osób które czują matematykę podstawianie t samo zaniknie

u osób które tego nie widzą, wymuszanie podstawiania jest kołem ratunkowym
11 mar 07:59