Wyznacz element odwrotny
hELp: Wyznacz element odwrotny do 7 w ciele ℤ11
Czy to można policzyć schematem Hornera?
10 mar 12:00
hELp: pomoże ktoś?
10 mar 13:51
PW: Napisz "swoimi słowami" co rozumiesz przez "ciało ℤ11", bo zdębiałem.
10 mar 14:00
Krzysiek: i chyba z algorytmu Euklidesa chcesz skorzystać.
10 mar 14:04
AC:
11=1*7 + 4
7=1*4 + 3
4=1*3 +1
teraz odwracamy:
1 = 4 −1*3 = 4 − 7 +4=
=2*4 − 7=2*(11−7)−7=
= 2*11−3*7
Czyli −3 jest elementem odwrotnym do 7
ale żeby był >0 dodajemy 11 i wtedy mamy 8
sprawdzamy, że faktycznie
7*8 == 1 (mod11)
10 mar 14:29
hELp: ciało ℤ11 czyli zbiór 11 liczb od 1 do 11 może ktoś napisać jak to zrobić schematem
Hornera czyli tabelką?
11 mar 08:03
PW: A, to Ty chłopie nie rozumiesz (nie znasz definicji) − nie można Ci pomóc. Zaraz się okaże, że
nie wiesz też co to jest element odwrotny. Nie obrażaj się − najpierw trzeba zrozumieć
definicje − gdzie się poruszamy, czego szukamy. Gdyby chciał podać zrozumiałą odpowiedź, to
musiałby to być cały wykład z teorii ciał.
11 mar 12:12