trygonometria
Minis: Witam, czy mógłby ktoś mnie naprowadzić ? Przerabiam trygonometrie i mam zadanko:
W pewnym prostokącie przekątna ma długość d i tworzy z jednym z boków kąt α. Oblicz obwód.
Obwód to nie problem

Mam dane:
d=4
√5
ctgα=3
Co dalej z tego zrobić, bo nie mam pomysłu
11 mar 12:25
Ajtek:
A skąd masz te dane?
11 mar 12:28
asdf: d=4
√5
ctgx = 3:1
(3x)
2 + x
2 = 4
√5
10x
2 − 4
√5 = 0
5x
2 − 2
√5 = 0
chyba..
11 mar 12:35
asdf: ctgα, a nie ctgx (moze sie mylic)
11 mar 12:35
irena_1:
a, b− boki prostokąta
a=3b
a
2+b
2=d
2
(3b)
2+b
2=(4
√5)
2
9b
2+b
2=80
10b
2=80
b
2=8
b=2
√2
a=6
√2
a+b=8
√2
Ob=2*8
√2=16
√2
11 mar 12:35
PW: Nie bardzo rozumiem, o co pytasz. Masz podane d i ctgα. Piszesz, że "obwód to nie problem". No
to co jeszcze? Polecenie brzmi "Oblicz obwód".
11 mar 12:36
asdf: oczywiscie − zapomnialem podniesc do kwadratu przeciwprostokątnej
czesc Ajtek
11 mar 12:36
Ajtek:
Witam
irena 1, cześć
asdf,
PW 
.
11 mar 12:38
PW: No tak, teraz to już nie problem. irena−1 załatwiła problem.
11 mar 12:38
Minis: Ajtek, dane mam ze zboru zadań.
W odpowiedziach jest, iż obwód całego prostokąta ma 16√2.
asdf to chyba za wiele nie dało, bo te 0 ma być bokiem ? To niemożliwe.
11 mar 12:39
irena_1:
Witajcie
11 mar 12:40
Minis: Nie odświeżyłem, dzięki za pomoc

Dzięki tej stronce obliczenia to nie problem, czasem brak
mi pomysłu.
Obwód to nie problem jak masz boki − o to chodziło
11 mar 12:41
Ajtek:
Minis, z treści zadania napisanej tutaj to nie wynikało, stąd moje pytanie.
11 mar 12:41
Minis: Ajtek, ale to chyba logiczne, że jak masz wszystkie boki to obwód nie jest problemem

Problemem było wyliczenie boku
11 mar 12:44