matura
PuRXUTM: Mam prośbę proszę o sprawdzenie wyników z
http://www.zadania.info/d1508/76258
1) dla m∊(−2;2) 2 rozwiązania
dla m=−2 v m=2 1 rozwiązanie
dla m∊(−
∞;−2) U (2;+
∞) brak rozwiązań
10 mar 18:22
PuRXUTM: 2) to dowód myślę że dobrze udowodniłem, jeżeli a,b∊(0.1) to log
b a >0, log
a b>0 tak ?
10 mar 18:25
PuRXUTM: | | π | | π | | 2π | | 1 | | 1 | | 2 | |
4) x={ |
| , |
| , |
| ,1 |
| π,1 |
| π,1 |
| π} |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
10 mar 18:27
PuRXUTM: 5) dowód, po wielkich trudach doszedłem do 0=0

6) m=
√14 v m=−
√14
10 mar 18:29
PuRXUTM: | | 16 | | 676 | |
7) chyba jedno z najtrudniejszych zadań (x+ |
| )2+(y+4)2= |
| |
| | 3 | | 9 | |
8) Obw=6
10 mar 18:31
zombi: 2) wystarczy podstawienie, że t=log
ba
wtedy
(2t−1)
2≥0
10 mar 18:32
Eta:

1/ za mało tych rozwiązań
10 mar 18:33
PuRXUTM: 9) jak na razie nie umiem zrobić ale jeszcze pomyśle i zajrzę do książek
10) V=5
√3 ale coś mi się wydaje że za szybko mi to wyszło jak na zadanie za 6pkt.
Jeżeli ktoś ma trochę wolnego czasu albo już to przerobił to proszę o sprawdzenie
10 mar 18:33
PuRXUTM: no właśnie tego Eto nie byłem pewny... tylko jak to rozwiązać algebraicznie...? bo ja sobie
podstawiłem za y do pierwszego −m2
10 mar 18:37
zombi: 5) Wcale nie takie trudy:
x=pq
a
y=pq
b
z=pq
c
| | pqa | | pqb | |
( |
| )√c=( |
| )√a |
| | pqb | | pqc | |
(q
a−b)
√c=(q
b−c)
√a
⇒
√c(a−b)=(b−c)
√a
b(
√a+
√c)=(
√a+
√c)
√ab
b=
√ac
b
2=ac <−−− geo, czyli ckd
10 mar 18:39
PuRXUTM: zombi a jak przeszedłeś z 4 linijki od końca do 3 od końca ?
10 mar 18:42
zombi: (qa−b)√c − potęgi potęgi czyli mnożymy wykładniki.
dalej po obu stronach mam tą samą podstawę czyli przyrównujemy wykłandiki z obu stron, to masz
na myśli?
10 mar 18:44
PuRXUTM: jedną linijkę niżej
10 mar 18:45
zombi: √ca−b√c=−c√a+b√a
−b√c−b√a=−c√a−a√c
−b(√c+√a)=−(c√a+a√c)
b(√c+√a)=(√a+√c)√ac
10 mar 18:50
zombi: wszystko z b na jedną
10 mar 18:51
PuRXUTM: dzięki

Jak masz ochotę to popatrz jeszcze na resztę zadań, wpadnę jeszcze wieczorem

Dzięki wszystkim
10 mar 18:52
zombi: 8) Cosinusem prawda? Ładnie wychodzi.
6) Trzeba sobie rozbroić, ale idzie jakoś.
4) Sobie policze za chwile
10 mar 19:01
zombi: 4)
4sinx sin2x − 3cosx cos2x = 4sin
3x sin2x + 3cosx
sin2x [ 4(sinx − sin
3x) ] = 3cosx [ cos2x + 1 ]
sin2x sinx [4(1−sin
2x)] = 3cosx [ cos
2x − sin
2x + cos
2x + sin
2x]
sin2x sinx [4(1−sin
2x)] = 3cosx [ 2(1−sin
2x) ]
sin2x sinx [4(1−sin
2x)] = 6cosx ( 1−sin
2x )
(1−sin
2x)[ 4sinx sin2x − 6cosx ] = 0
(1−sin
2x) (2cosx) (4sin
2x−3) = 0
raczej coś takiego, o ile się nie walnąłem
10 mar 19:38
10 mar 21:19