Proszę pomóżcie
Dominiśka: przekątna prostopadłościanu ma długość 17 cm cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do
płaszczyzny podstawy jest równy 1517 Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:4.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu
9 sty 12:38
huncek: zadanie juz bylo, zmienianie nicka nic nie zmienia
9 sty 12:40
Dominiśka: nie rozumiem?
9 sty 12:41
huncek: Na forum było już to zadanie tutaj
73006
9 sty 12:42
Dominiśka: a to nie ja pisałam to pewnie moja kolezanka z klasy taka Wiktoria ja tez mam problem z tym
zadaniem
9 sty 12:43
ICSP: Nie widzę tutaj nic trudnego...
9 sty 12:47
huncek: dobry rysunek i sprawa z glowy
9 sty 12:47
ICSP: Zgadzam sie.
9 sty 12:49
Dominiśka: no ok spróbuje ale jak mi nie bedzie wychodzic to mam nadzieje że pomożecie
9 sty 12:51
ICSP: Huncek jak zrobisz to napisz jaki ci wynik wyszedł.
9 sty 12:55
Dominiśka: wychodzi Wam?
9 sty 13:00
ICSP: Czekam na niego. Ja już mam wynik.
9 sty 13:01
huncek: zaraz ogarne obiad mam
9 sty 13:01
Dominiśka: tak? i ile Ci wyszło?
9 sty 13:01
ICSP: 552 [2]
9 sty 13:01
Dominiśka: smacznego huncek
9 sty 13:02
ICSP: tzn cm2 niezauważylem ze jest jednostka.
9 sty 13:02
Dominiśka: dobrze tak samo jest w odpowiedzi no to teraz mi podpowiedz jak to zrobic
9 sty 13:02
ICSP: Będe rysował wiec dużo mi to zajmie...
9 sty 13:03
ICSP:

Na czerwono jest zaznaczony kat α.
Punkt D jest z tylu na podstawie>
Punkt H jest na gorze na podstawie. Nie umieściłem ich na rysunku żeby go nie zamazac.
9 sty 13:07
ICSP: Przekątna prostopadloscianu: |AG| = 17
| | |AC| | |
|AC| jest przekątna podstawy. Z definicji cos wiemy że |
| |
| | |AG| | |
| |AC| | | 15 | |
| = |
| ⇔ |AC| = 15. |
| |AG| | | 17 | |
Trójkąt ACG jest prostokątny więc z twierdzenia pitagorasa można wyliczyć |CG|. Ta wartość jest
również wysokością prostopadlościanu.
|AC|
2 + |GC|
2 = |AG|
2. Z tego wyliczyć GC
9 sty 13:12
Dominiśka: no to 8 mi wyszło dobrze?
9 sty 13:16
ICSP: Aby policzyć Pole powierzchni trzeba miec jeszcze |AB| i |BC|.
Z tresci zadania:
3x − jeden bok podsty
4x − drugi bok
(3x)2 + (4x)2 = (|AC|)2. Wylicz x i oblicz Pole powierzchni
9 sty 13:18
Dominiśka: ile Ci x wyszedł?
9 sty 13:36
ICSP: x =3
9 sty 13:36
9 sty 13:41
justyna: ale dlaczego x=3 jest liczony z pitagorasa, skoro tam nie ma kąta prostego

? nie rozumiem
10 mar 20:44
jaroN: Justynko skoro mamy przekątną podstawy równą 15. (Wyliczyliśmy ją z sin alfa)
to tworząc trójkąt w podtawie (jedna przekątna) − mamy twójkąt prostokątny.
Stąd właśnie:
(4x)2 + (3x)2 = 152
25x2 = 225
x2 = 9
x = 3
19 cze 03:22