funkcje lniowe
Asinka: Naszkicuj wykres funkcji liniowej:
f(x)=5,dla x< −4
f(x)=x,dla −4≤ x ≤4
f(x)=−5,dla x> 4
11 mar 14:41
aniabb:
11 mar 14:44
staryRafiki: Zaznacz sobie ważne punkty na osi OX tzn −4 i 4.
Teraz patrzysz sobie jak się zachowuje f. w danym przedziale. np.: f(x)=5 czyli dla wszystkich
argumentów Z DZIEDZINY, czyli tam gdzie sobie wcześniej zaznaczyłaś i gdzie jest określona,
przyjmuje wartość 5, ciągle, czyli jest to linia prosta na wysokości 5 (mówiąc o sklai OY)
itp.
11 mar 14:48