wyznacz zbiór wartości funkcji
iggy: | | 3x−1 | |
wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x)= |
| . |
| | x+2 | |
Wiem, że to może wydać się głupie, ale nie pamiętam jak to zrobić. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
10 mar 18:50
10 mar 18:58
zombi: | | 3(x+2)−7 | | −7 | |
f(x)= |
| = |
| +3 |
| | x+2 | | x+2 | |
10 mar 19:03
Krzysiek : Kolega zombi przeksztalcil Ci ta funkcje do postaci kanomicznej
Z tej postaci widzisz ze ta funkcja ma asymptote pozioma y=3
Wobec tego ze zbior wartosci funkcji odczytujemy na osi OY wiec zbiorem wartosci tej konkretnej
funcji jest zbior R\{3}.
Tak dla ciekawosci asymptota pionowa ma rownanie x=−2 . Zrob sobie wykres tej funkcji a takze
wyznacz dziedzine .
11 mar 00:31