wskazówka: kąt OAC jest równy kątowi OBA
KretXXX: Dany jest kąt ostry o wierzchołku O i punkt A leżący na ramieniu tego kąta, A nie równa się O.
Przez punkt A poprowadzono dwie proste: prostą k prostopadłą do ramienia OA, Która przecięła
drugie ramię kąta w punkcie B, oraz prostą m, prostopadłą do drugiego ramienia, która
przecięła to ramię w punkcie C. Dwusieczna kąta ostrego BAC przecięła odcinek BC w punkcie D.
wykaż, że |OA| = |OD|
10 mar 23:38
Bogdan:

β = 90
o − 2α i β + α = 90
o − 2α + α = 90
o − α = |∡OAD|
W trójkącie OAD:
2α + (β + α) + γ = 180
o ⇒ 2α + 90
o − 2α + α + γ = 180
o ⇒ γ = 90
0 − α = |∡ODA|
|∡OAD| = |∡ODA| ⇒ |OA| = |OD| (trójkąt OAD jest równoramienny)
11 mar 00:27