zadanie
arletka17: PROSZE O POMOC

!Rzucamy 5 razy kostka do gry.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
A−jedynka nie wypadla ani razu,
B−suma uzyskanych oczek jest wieksza od 28.
Prosze o pomoc i wyjasnienie co robie pokolei..

!
11 mar 08:42
aniabb:
|Ω| = 6*6*6*6*6 = 65 (pięć rzutów w każdym 6 możliwości )
|A| = 5*5*5*5*5 = 55 (pięć rzutów w każdym 5 możliwości bo bez jedynki )
P(A) = |A| / |Ω| = 55 / 65 = (5/6)5
11 mar 08:45
aniabb:
aby było 29 to muszą być 4 szóstki i piatka takich możliwości jest 5
56666 , 65666 , 66566 , 66656 , 66665
aby było 30 to muszą być same szóstki takich możliwości jest jedna
66666
więc |B|=6
P(B)=6 / 65 = 1/64 = 1/1296
11 mar 08:49
arletka17: Bardzo dziekuje za zrobienie mojego zadania,niestety nic z tego nie rozumiem(niestety).
11 mar 09:08
11 mar 09:17