rownania
fabia: dla jakich wartosci m rownanie ma dwa rozne rozwiazania?
a)x2−(m+3)x+m24=0 (m−1)x2−2mx+m=0
bardzo prosze o rozwiazanie
10 mar 17:59
Fixed: Δ>0
10 mar 18:00
Dominik: dla a ≠ 0, Δ > 0
10 mar 18:00
fabia: to juz jest rozwiazane?
10 mar 18:00
Dominik: nie, musisz to policzyc
10 mar 18:01
Dominik: ax2 + bx + c = 0
Δ = b2 − 4ac
10 mar 18:01
fabia: bardzo prosze o rozwiazanie całosci
10 mar 18:02
Fixed: A co Δ nie umiesz obliczyć?
10 mar 18:03
Dominik: a w czym problem podstawic do wzoru?
10 mar 18:04
fabia: ja szkole skonczylam 20 lat temu i podjelam teraz nauke i stad ta prosba
10 mar 18:06
Dominik: no to moze sprobuj sie nauczyc, zamiast prosic o gotowca.
jak juz pisalem, dla rownania ax
2 + bx + c = 0 wyroznik trojmianu wyrazamy wzorem Δ = b
2 −
4ac
dla rownania
a = 1
b = −(m + 3)
wiedzac, ze wspolczynnik a musi byc rozny od zera, a Δ wieksza od zera...
10 mar 18:09
fabia: prosze o rozwiazanie
10 mar 19:13
Dominik: czego tutaj nie rozumiesz?
10 mar 19:26
fabia: prosilabym o cale rozwiazanie jesli byloby to mozliwe
10 mar 19:28
Dominik: to idz na korki i zaplac komus zeby je tobie zrobil.
10 mar 19:29
fabia: Dominik dlaczego jestes taki złosliwy?
10 mar 19:53
zombi: Nie jest złośliwy, tylko podaje ci rozwiązanie jak na tacy, wystarczy podstawić, a ty prosisz o
gotowca, nie licz na to...
10 mar 19:55
politechniczny: ja popieram Dominika dał Ci wskazówki żebyś samodzielnie policzyła a Ty chcesz gotowca a tu się
gotowców nie dostaje

jak chcesz gotowca to tak jak napisał Dominik idź na korki i niech
ktoś Ci zrobi
10 mar 19:56
dero2005: a)
a = 1
b = −(m+3) = −m−3
a ≠ 0 warunek spełniony
Δ>0
Δ = b
2 − 4ac = (−m−3)
2 − 4*1*
m24 = m
2 + 6m + 9 − m
2 = 6m + 9
6m + 9 > 0
6m> −9
m> −
32
b) (m−1)x
2 − 2mx + m = 0
a = m − 1
b = −2m
c = m
a ≠ 0
m−1≠0
m≠ 1
Δ>0
Δ = b
2 − 4*a*c = (−2m)
2 − 4*(m−1)m = 4m
2 −4m
2 + 4m = 4m
4m>0
m>0
m∊ (0, 1)∪(1, ∞)
10 mar 19:58
Cusack: dero, why?
10 mar 20:00
zombi:
10 mar 20:04
dero2005:
jeśli chcecie kogoś upokorzyć a nie pomóc mu to proszę bardzo. Wczujcie się w człowieka, który
nie miał do czynienia z matematyką od iluś tam lat a teraz musi to nadrobić bo takie są
wymagania np pracodawcy. Jak osiągniecie odpowiedni wiek to zrozumiecie. Ja wam wierzę ze dla
was to jest bułka z masłem bo jestescie na bieżąco. Może tej Pani lepiej wychodzi pisanie
wierszy niż matematyka więc nie wymagajcie wg siebie
10 mar 20:17