zadanie
arletka17: PROSZE O POMOC

!Z urny zawierajacej 8 kul bialych,5 czerwonych i 12 zielonych losujemy trzy
kule.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
A−wylosowano po jednej kuli z kazdego koloru,
B−wylosowano 3 kule tego samego koloru,
C−wylosowano conajmniej jedna kule biala.
( Bardzo prosze o pomoc i milo by byle krotkie wyjasnienie..)
10 mar 19:12
Janek191:
8 b, 5 c, 12 z
Razem 25 kul
Losujemy trzy kule
A − zdarzenie losowe − " wylosowano po jednej kuli z każdego koloru"
| | | | 25 ! | | 23*24*25 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 23*4*25 = 2 300 |
| | | 3 ! * 22 ! | | 6 | |
| | | | | | | |
I A I = | * | * | = 8*5*12 = 480 |
| | | | |
więc
| | 480 | | 24 | |
P( A) = |
| = |
| |
| | 2 300 | | 115 | |
===========================
B − zdarzenie losowe − " wylosowano 3 kule tego samego koloru "
czyli 3 b lub 3 c lub 3 z
| | | | | | | |
I B I = | + | + | = 56 + 10 + 220 = 286 |
| | | | |
więc
| | 286 | | 143 | |
P( B) = |
| = |
| |
| | 2 300 | | 1 150 | |
==============================
10 mar 20:18
Janek191:
C − zdarzenie losowe − " wylosowano co najmniej jedną kulę białą "
więc
C ' − zd. przeciwne do C − " nie wylosowano żadnej kuli białej "
| | | | 17 ! | | 15*16*17 | |
I C' I = | = |
| = |
| = 5*8*17 = 680 |
| | | 3 ! * 14 ! | | 6 | |
| | 680 | | 34 | |
P( C ' ) = |
| = |
| |
| | 2 300 | | 115 | |
zatem
| | 34 | | 81 | |
P( C ) = 1 − P ( C ' ) = 1 − |
| = |
| |
| | 115 | | 115 | |
==========================================
10 mar 20:28
arletka17: DZIEKI

11 mar 08:34
marta: a skąd się wzieło to 6 w mianowniku przy wyliczaniu omegi?
11 mar 09:02
marta: anuluje pytanie
11 mar 09:09