wartosci
fabia: dla jakich wartosci parametru m rownanie ma dokladnie jeden pierwiastek?
znajdz ten pierwiastek
a) x2−mx+2=0
b)(m−1)x2−2(m+1)x+m−2=0
10 mar 18:33
roxi: prosze o pomoc
10 mar 18:40
bezendu: a kiedy funkcja kwadratowa ma jeden pierwiastek ?
10 mar 18:41
Jolanta: jeden pierwiastek jest wtedy .gdy Δ=0
Δ=0
Δ=m2−8
m2−8=0 dokończ
10 mar 18:42
roxi: jolanta bardzo prosze o rozwiazanie
10 mar 18:44
bezendu: m2=8
m=2√2 lub m=−2√2
10 mar 18:45
Licealista: m2=8 / √ ...
10 mar 18:45
Jolanta: chętnie pomoge ,alew gotowiec nic Ci nie da
umiesz to rozwiazac x−3=0
10 mar 18:47
dero2005:
m2 − 8 = 0
m2 = 8
m = √8 = 2√2 lub −2√2
10 mar 18:51
dero2005: b)
(m−1)x
2 − 2(m+1)x + m− 2 = 0
a = m−1
b = −2(m+1) = −2m − 2
c = m −2
Δ = b
2 − 4*a*c = (−2m−2)
2 − 4(m−1)(m−2) = 4m
2 + 8m + 4 − 4(m
2 − 2m − m +2) =
= 4m
2 +8m + 4 − 4m
2 +12 m − 8 = 20m − 4 = 0
10 mar 18:58
fabia: bardzo bardzo dziekuje czy moge jeszcze napisac zadania do rozwiazania?
10 mar 19:05
dero2005:
dla a)
m = 2
√2
x
2 − 2
√2x + 2 = 0
Δ = b
2 − 4ac = (−2
√2)
2 − 4 *1 *2 = 8 − 8 = 0
m = −2
√2
x
2 + 2
√2x + 2 = 0
Δ = b
2 − 4ac = (2
√2)
2 − 4*1*2 = 8−8 = 0
dla b)
m =
15
(
15−1)x
2 − 2(
15 +1)x +
15 − 2 = 0
−
45x
2 −
125x −
95 = 0 |*5
−4x
2 − 12x − 9 = 0
Δ = b
2 − 4ac = (−12)
2 − 4−(−4)*(−9) = 0
10 mar 19:19
Cusack: w b) trzeba pamiętać jeszcze o przypadku liniowym.
dla m=1 też mamy jedno rozwiązanie
10 mar 19:25
fabia: dla jakich wartosci m rownanie ma dwa rozne rozwiazania?
a)x2−(m+3)x+m24=0 (m−1)x2−2mx+m=0
10 mar 19:55
fabia: dero2005 serdecznie Pani czy Panu dziekuje za ciepłe słowa i wyrozumiałość
10 mar 20:26
fabia: rozwiaz rownania i nierownosci
a) 2x2−7x=0
b)(2x−1)2+x=x2−5x
c) (x−√3)(x+√3)=2(x+5)2+22
d)x2−2x>0
e)2x2−5x−3<0
f)x2+10x+25mniejszerowne0
g)x2+6x+9>0
10 mar 20:34
dero2005: a)
2x
2−7x = 0
x(2x−7) = 0
x = 0 lub 2x − 7 =
2x = 7
b)
(2x−1)
2 + x = x
2 −5x
4x
2 − 4x +1 +x − x
2 + 5x = 0
3x
2 + 2x + 1 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 2
2 − 4*3 *1 = 4−12 = −8
brak rozwiązań
c)
(x−
√3)(x+
√3) = 2(x + 5)
2 + 22
x
2 − (
√3)
2 = 2(x
2 + 10x + 25) + 22
x
2 − 3 = 2x
2 + 20x + 50 + 22
x
2 − 2x
2 − 3 − 20x − 50 −22 = 0
−x
2 − 20x − 75 = 0
Δ = b
2 − 4ac = (−20)
2 − 4*(−1)(−75) = 400 − 300 = 100
√Δ = 10
| | −b−√Δ | | 20−10 | |
x1 = |
| = |
| = −10 |
| | 2a | | −1 | |
| | −b+√Δ | | 20+10 | |
x2 = |
| = |
| = 30 |
| | 2a | | −1 | |
10 mar 20:54
dero2005:

d)
x
2 − 2x>0
x(x−2)>0
żeby iloczyn był dodatni czynniki muszą byc albo obydwa dodatnie albo obydwa ujemne
x>0 i x−2>0 lub x<0 i x−2 <0
x>0 i x> 2 lub x<0 i x< 2
x>2 lub x<0
x∊(−∞, 0) lub (2, ∞)
10 mar 21:11
roxi: bardzo proszę o rozwiązanie pozostałych przykładów z góry serdecznie dziekuje
10 mar 21:13
dero2005:

e)
2x
2 − 5x − 3<0
Δ = b
2 − 4ac = 49
√Δ = 7
x
1 = −
12
x
2 = 3
x∊(−
12, 3)
10 mar 21:17
dero2005:

f)
x
2 + 10x + 25 ≤0
Δ = b
2 − 4ac = 10
2 − 4*1*25 = 100−100 = 0
x = −5
10 mar 21:22
dero2005:

g)
x
2 + 6x + 9 >0
Δ = b
2 − 4ac = 6
2 − 4*1*9 = 36 − 36 = 0
x∊(−∞, −3)∪(−3,∞)
10 mar 21:29
roxi: nie wiem jak mogłabym się odwdzięczyć
10 mar 21:36
roxi: dana jest funkcja y=2x+3 podaj wzory obrazow tej funkcji po przekształceniu jej względem osi i
poczatku ukladu wspolrzednego
10 mar 21:39
roxi: rozwiaz rownania dwukwadratowe
a) x4−17x2+16=0
b)x4−3(x2−1)=7(x2−3)
10 mar 21:46
bezendu: x4−17x2+16=0
x2=t
t2−17t+16=0
i teraz policz Δ
10 mar 21:48
bezendu: x4−3x2+3=7x2−21
x4−3x2+3−7x2+21=0
x4−10x2+24=0
x2=t
t2−10t+24=0
10 mar 21:49