pomurzcie
oki: metalowy stozek ,ktorego tworzaca o dlugosci 10 jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod
katem 30stopni ,przetopiono na szesc jednakowych kulek .oblicz promien kulki
11 mar 11:09
Skipper:
jak "pomurzcie" napiszesz po polsku −
11 mar 11:20
aniabb: V stożka =1/3πr2h 125π
Vkulki = 125π/6 =4/3 πR3
R=5/2 = 2,5
11 mar 11:21
Kaś:

Najpierw oblicz objętość stożka z wzoru: V=1/3πr
2H, gdzie r− to promień podstawy, a H−wysokość
stożka.
Nie są znane wartości r i H, dlatego należy je wyliczyć z funkcji trygonometrycznych kąta w
trójkącie sinusa i cosinusa:
sin30= 1/2 sin30= H/10 Wystarczy podstawić za sin 1/3 i wyliczyć H
cos30=
√3/2 cos30= r/10 Wystarczy podstawić i obliczyć r
mając r i H należny policzyć V stożka. Stożek i 6 kulek maja taka samą objętość zatem:
V
s = 6 * V
k, gdzie V
s− objętość stożka, a V
k − objętość kuli.
V
k= 4/3πR
3 i podstawiasz to do wzoru powyżej i wyliczysz R (promień kulki)
11 mar 11:26
aniabb:

nie używa się funkcji trygonometrycznych bo teraz ich uczą baaardzo późno ... to się nazywa
związki miarowe w trójkącie równobocznym
11 mar 11:35