matematykaszkolna.pl
Ściana boczna ... BoTak: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod takim kątem, że sin alfa=2/5 . Promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 2√3. Wyznacz objętość ostrosłupa.
20 mar 22:32
Qba101: Może zdąże do 11 : nie chce mi się rysować pozwól że będę pisał: 1)rysujesz ostrosłup 2)rysujesz wysokość ściany bocznej i wysokość podstawy łączącą oba te odcinki 3)zaznaczasz w tym trójkącie α + liczysz cosα z jedynki trygonometrycznej 4)cosα=1/3hp/hb gdzie hp wysokość podstawy, hb wysokość sciany bocznej <−−wysokość podstawy to poprostu r=1/3hp 5)potem liczysz wysokość całego ostrusłupa biorąc sinα=H/hb 6)promien okręgu wpisanego równa się 1/3hp(własność trójkąta równobocznego) 7)obliczasz pole podstawy(najpierw liczysz hp a potem h=a3/2, pole podstawy to a23/4) 8)objętość ostrosłupa to 1/3pole podstawy* wysokość, masz wszystkie dane Przepraszam, że tak dziko pisze ale jest późno. Nie jestem pewien czy to jest dobrze. Nie zdążyłem przed 11
20 mar 23:08
balbina: ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego prostopadłościanu pod kątem α takim z sinα= dwie trzecie. krawędź podstawy ma długość 10.wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej bryły
11 mar 14:41