Ściana boczna ...
BoTak: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy
pod takim kątem, że sin alfa=2/5 . Promień okręgu wpisanego w podstawę jest równy 2√3. Wyznacz
objętość ostrosłupa.
Qba101: Może zdąże do 11

:
nie chce mi się rysować pozwól że będę pisał:
1)rysujesz ostrosłup
2)rysujesz wysokość ściany bocznej i wysokość podstawy łączącą oba te odcinki
3)zaznaczasz w tym trójkącie α + liczysz cosα z jedynki trygonometrycznej
4)cosα=1/3h
p/h
b gdzie h
p wysokość podstawy, h
b wysokość sciany bocznej <−−wysokość podstawy
to poprostu r=1/3h
p
5)potem liczysz wysokość całego ostrusłupa biorąc sinα=H/h
b
6)promien okręgu wpisanego równa się 1/3h
p(własność trójkąta równobocznego)
7)obliczasz pole podstawy(najpierw liczysz h
p a potem h=a
√3/2, pole podstawy to a
2√3/4)
8)objętość ostrosłupa to 1/3pole podstawy* wysokość, masz wszystkie dane
Przepraszam, że tak dziko pisze ale jest późno. Nie jestem pewien czy to jest dobrze. Nie
zdążyłem przed 11