Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostroslupa
Aga : Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostroslupa prawidłowego czworokatnego jeśli jego
krawędź boczna o długości 6 cm nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60°
11 mar 16:14
Ajtek:
Gimnazjum czy szkoła średnia
11 mar 16:17
Aga : Średnia
11 mar 16:20
Ajtek:

W podstawie kwadrat, długość boku a.
d=a
√2
Z kolorowego Δ:
| x | |
| =cosα ⇒ x=... ⇒ d=... ⇒a=... |
| 6 | |
h=
√62−(0,5a)2
P
c=P
p+Pb
P
p=a
2=0,5d
2
11 mar 16:31
Aga : O dziękuje
11 mar 16:38