równania i nierówności
Tom: Rozwiąż równanie i nierówność. Podaj przedział liczbowy:
a) (3x−2)2−x2−2x=1
b) 2x(x−10)≥4(x−8)
11 mar 14:46
staryRafiki: Ja pomogę tutaj
11 mar 15:02
staryRafiki:
a)
Rozpisujemy ze wzoru skróconego mnożenia.
9x
2−12x+4 −x
2−2x=1
8x
2−14x+3=0
Δ=b
2−4ac=196−12*8=100
√Δ=10
x
1=(−b−
√Δ)/2a=(14−10)/16=1/4
x
2=(−b+
√Δ)/2a=(14+10)/16=24/16=6/4=3/2
b rozwiąże jak zjem obiad (15min)
11 mar 15:11
staryRafiki: Rozumiesz pierwsze?
Już robię drugie...
11 mar 15:17
staryRafiki:

b)
2x(x−10)≥4(x−8) /:2
x(x−10)≥2(x−8)
x
2−10x≥2x−16

! W takich przypadkach wszystko na jedną stronę.
x
2−12x +16 ≥0
Δ=144−4*16
√Δ=
√80=4
√5
x
1=(−b−
√Δ)/2a=12−4
√5/2=6−2
√5
x
2=(−b−
√Δ)/2a=12+4
√5/2=6+2
√5
Parabola z ramionami w górę, ponieważ współczynnik przy x
2 jest dodatni.
Interesują nas przedziały, w których parabola osiąga wartości dodatnie I ZEROWE, zatem:
x∊(−
∞,6−2
√5>∪<6+2
√5,+
∞)
11 mar 15:34