matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów, wyznaczanie
PROSZEOPOMOC:
Wyznacz granice ciągów:
2
3n+2
− 5
a
n
=
8
n−1
+ 7
6*3
2n−1
−7
b
n
=
9
n+1
+2
10 mar 18:37
Janek191:
2
3n+2
− 5
2
2
*2
3n
− 5
a
n
=
=
=
8
n − 1
+ 7
8
n −1
+ 7
4*8
n
− 5
32*8
n
− 40
40
32 −
8
n
=
=
=
1
8
*8
n
+ 7
8
n
+ 56
56
1 +
8
n
więc
32
lim a
n
=
= 32
1
n→
∞
=================
10 mar 19:08
PROSZEOPOMOC:
Wielkie dzięki.
10 mar 19:36