Jak obliczyć ujemny logarytm np. -log_2 6
qa: Jak obliczyć ujemny logarytm np. −log2 6
11 mar 11:34
aniabb: po prostu zmienić znak przed wynikiem logarytmu

− log
28 = − 3
11 mar 11:36
Krzysiek : Dzien dobry Aniu. Ale on/a chce z 6 a nie z 8

11 mar 12:26
Ajtek:
Witam
aniabb 
,
Krzysiek 
.
Ania podała tylko przykład przecież

.
11 mar 12:36
aniabb: qa też napisała
np. więc wybrałam inny przykład .. nieco przyjemniejszy
11 mar 12:41
Ajtek:
aniabb a −log
26 też jest przyjemny

.
11 mar 12:43
Krzysiek : Aniu. Wiem ze to tylko przyklald . Chcialem sie z Toba troche podraznic Pocieszacza masz
dlatego ze jak pisals musisz teraz wstawac o 5 godzinie do pracy <pocieszacz >
11 mar 13:16
aniabb: Ajtek przyzwyczaiłam się do całkowitych, poza tym jak wklejam z kalkulatora to się burzą
Krzysiek dzięki ogromne ...przyda się na pewno .. jakbyś jeszcze słonko za oknem załatwił
toby naprawdę było mi duuużo lepiej
11 mar 13:40
staryRafiki: Możesz też wrzucić sobie ten minus z przed log do potęgi liczby logarytmowanej tzn.:
| | 1 | |
−log2 (6) = log2(6−1) = log2 ( |
| ) |
| | 6 | |
11 mar 13:52
aniabb: słowo ujemny logarytm mi się kojarzy tylko z pH

a tam się po prostu zmienia znak wyniku
11 mar 13:54