Układ
unikaaate: Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu
(−2−a)2 + (5−b)2 = r2
(2−a)2 + (5−b)2 = r2
(0−a)2 + (3−b)2 = r2
10 mar 20:13
dero2005:
| ⎧ | 4+4a+a2 +25 −10b +b2 = r2 | |
| ⎨ | 4−4a+a2+25−10b+b2=r2 |
|
| ⎩ | 0−0+a2+9−6b+b2=r2 | |
| ⎧ | a2 + b2 + 4a − 10b − r2 + 29 = 0 | |
| ⎨ | a2 + b2 − 4a − 10b − r2 + 29 = 0 |
|
| ⎩ | a2+b2−6b−r2+9 =0 | |
z trzeciego
r
2 = a
2 + b
2 − 6b + 9
wstawiamy do pierwszego i drugiego
| ⎧ | a2 +b2 +4a 10b −a2 −b2 +6b −9 +29 = 0 | |
| ⎩ | a2 + b2 − 4a −10b − a2 − b2 + 6b − 9 + 29 = 0 |
|
dodajemy stronami
−8b + 40 = 0
b = 5
4a−4*5+20 = 0
4a = 0
a = 0
r
2 = 0
2 + 5
2 − 6*5 + 9 = 4
r
2 = 4
x
2 + (y − 5)
2 = 4
10 mar 20:35