Ciagi Liczbowe
Komornik: 1. W ciągu arytmetycznym suma n początkowych wyrazów wyraza sie wzoren Sn=2n2 −7n. Wyznacz
wzór ogólny tego ciągu.
2. W ciągu geometrycznym suma n początkowych wyrazów wyraza sie wzoren Sn= 5(1−2n). Wyznacz
wzór ogólny tego ciągu
11 mar 13:18
PW: 1. Sk+1−Sk=ak
Po wyznaczeniu ak wypada sprawdzić, czy rzeczywiście jest to ciąg arytmetyczny (bo gdyby nie
był, odpowiedź musiałaby brzmieć: zadanie nie ma rozwiązania).
11 mar 13:32
aniabb:
an = Sn+1 − Sn
1°
an= 2(n+1)2−7(n+1)− (2n2−7n) = 2n2+4n+2−7n−7−2n2+7n = 4n−5
analogicznie drugi
11 mar 13:35