Równanie modułowe z parametrem
Fiorano: Wyznacz zbiór rozwiązań równania |x+1| + |x−2| = p, w zależności od parametru p (p∊R)
27 wrz 14:54
Art:
28 wrz 20:03
Godzio: pomogę
28 wrz 20:11
Godzio:

Trzeba narysować wykres w przedziałach:
1
o x ∊ (−
∞, −1) ⇒ |x + 1| = −x − 1, |x − 2| = −x + 2
− x − 1 − x + 2 = p
−2x + 1 = p
2
o x ∊ <−1,2) ⇒ |x + 1| = x + 1, |x − 2| = −x + 2
x + 1 − x + 2 = p
3 = p
3
o x ∊ <2,
∞) ⇒ |x + 1| = x + 1, |x − 2| = x − 2
x + 1 + x − 2 = p
2x − 1 = p
dla p ∊ (−
∞, 3) −−− brak rozwiązań
dla p = 3 −−− nieskończenie wiele rozwiązań
dla p ∊ (3,
∞) −− 2 rozwiązania
28 wrz 20:22
Fiorano: Dzięki
28 wrz 21:13
Michuś: to zadanie jest niedokończone, ponieważ wyraźnie jest napisane wyznacz zbiór rozwiązań, a nie
liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
10 mar 18:55
Michuś: Odpowiedzią na te zadanie jest:
Dla p<3 ZR = zbiór pusty
Dla p>3 ZR∊{1−p2;p−12}
Dla p=3 ZR∊<1;2>
10 mar 19:03
Wera: jak wyznaczyć zbiór dla p>3
17 kwi 21:14
Wera: oraz skad wiemy, że dla p=3 jest zbior <1,2>
17 kwi 21:16