Analityczne rozwiązywanie belek.
Terminex: http://img202.imageshack.us/img202/7237/mechanikay.jpg
Sprawdźcie czy dobrze zrobiłem to zadanie z belkami

. A i czy moglibyście pomóc z wykresami
momentów i sił tnących

∑
Fix=0
R
a−F
1+R
B−F
2=0
R
a=F
1+F
2−R
B
∑
Mi=0
−F
a+R
B*l−F
2*(l+b)=0
R
B=5 kN
R
a=3+2−5=0
M
1=−F
1*a=−3*1=−3 kNm
M
2=R
B*l=5*2=10 kNm
M
3=−F
2*(l+b)=−2(2+1,5)=−7 kNm
10 mar 20:25
Terminex: To jest zadanie 15.1
10 mar 20:29
Terminex: pomoże ktoś
10 mar 20:46
rupert: Brakuje RAx i RAy
10 mar 21:08
Terminex: patrzyłem w odpowiedzi chodzi tylko o R
A i R
B. R
a ma wyjść 0, R
B ma wyjść 5 kN, a
maksymalny monet zginający ma wyjść M
max= −3kN. Co źle zrobiłem z tym momentami
10 mar 21:19
Terminex: Wytłumaczy mi ktoś dalej
10 mar 21:45
rupert: na pewno będzie MB=F2*b=2*1,5=3kN, ale dlaczego minus to ci nie powiem
10 mar 21:57