Problem trygonometria
brg2104: √3sinx + cosx=m
Podobno można podzielić przez 2 i użyć wzoru na sinus sumy. Nie wiem jak to zrobić skoro wzór
na sinus sumy ma postać :
2sin [(x+y)/2)] cos[(x−y)/2]
26 mar 16:56
Godzio: jakie polecenie ?
26 mar 17:10
brg2104: ' zbadaj dla jakich wartości parametru m istnieją rozwiązania rownania: '
Wystarczy zatem obliczyć zbiór wartości funkcji i przyrównać do niego m
26 mar 17:12
Godzio:
√3sinx + √1−sin2x = m
√3sinx − m = √1−sin2x /2
3sin2x − 2√3m * sinx + m2 −1 + sin2x = 0
4sin2x − 2√3msinx + m2 −1 = 0 sinx = t t∊<−1,1>
4t2 − 2√3m t + m2 − 1 = 0
Δ > 0
Δ = 12m2 − 16m2 + 16 = −4m2 + 4 > 0
−4m2 + 4 > 0 /:(−4)
m2 − 1 < 0
m2 < 1
m < 1 i m>−1
m∊(−1,1)
26 mar 17:18
brg2104: m∊<−2;2>

We wskazówce mam :'podziel obie strony równania przez 2 i skorzystaj ze wzoru na sinus sumy'
Godzio, pamiętaj też że parametr m odnosi się do Zbioru wartości funkcji!
26 mar 17:23
Godzio: dobrze jest tylko
Δ = −4m
2 +16 ≥ 0 /:(−4)

m
2 − 4 ≤ 0
m
2 ≤ 4
m≤2 i m ≥ −2
m∊<−2,2>
a tej wskazówki w ogóle nie rozumiem
26 mar 17:30
brg2104: też chyba przejde\ę na twój sposób

thx.
26 mar 17:31
Bogdan:
√3sinx + cosx = m
| | √3 | | 1 | |
y = √3sinx + cosx ⇒ y = 2( |
| sinx + |
| cosx) ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
⇒ y = 2(sinx cos |
| + sin |
| cosx) ⇒ y = 2sin(x + |
| ) (zielony wykres) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
oraz y = m (fukcja stała, pomarańczowa linia)
Równanie ma rozwiązania dla m ∊ <−2, 2>
26 mar 19:19
Bishop: Robiąc zgodnie ze wskazówką:
P{3}sinx + cosx = m /*2
| √3 | | 1 | | m | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | m | |
cos |
| *sinx + sin |
| *cosx = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
m∊[−2,2]
11 mar 15:03